Pekka Eric Auvinen (øverst til høyre) sto bak massakren ved den videregående skolen i Jokela i 2007. Politiet mener Matti Juhani Saari ble inspirert av Auvinen da han drepte ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki. (Foto: Montasje)
Pekka Eric Auvinen (øverst til høyre) sto bak massakren ved den videregående skolen i Jokela i 2007. Politiet mener Matti Juhani Saari ble inspirert av Auvinen da han drepte ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki. (Foto: Montasje)

Frykter ny skolemassakre i Finland

Forsker peker på dyster voldstradisjon og sosiale konflikter i skolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7. november 2007 og 23. september 2008 er to datoer som har brent seg inn i mange finlenderes bevissthet.

Massakren ved Jokela videregående skole iTusby kostet åtte menneskeliv, mens tragedien på en yrkesskole i Kauhajoki i Finland endte i ti drepte personer.

Forskeren Atte Oksanen har studert skolemassakrene i Finland. Overfor nyhetsbyrået FNB peker han på flere viktige årsaker til at disse grufulle hendelsene fant sted, som tradisjoner for vold.

– Forbigår problemene

Oksanen sier at politikerne ikke har tatt tak i de underliggende problemene, men omtalt voldshandlingene som enkelthendelser. Dette mener forskeren gjenspeiler finlendernes allmenne oppfatning om udådene.

Da det ble klart at det ikke var en terrorist, men unggutten Petri Gerdt som sto bak en hjemmelaget bombe som gikk av i et kjøpesenter i 2002, sa den daværende statsministeren Paavo Lipponen at finlenderne «ikke hadde noen grunn til å være redde».

LES OGSÅ: Her gikk Matti amok

Og da Pekka-Eric Auvinen hadde begått skolemassakren i Jokela sa innenriksminister Anne Holmlund at det var en enkeltstående hendelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En elev som ble skadet under massakren i Jokela fraktes til sykehus. (Foto: Markku Niska)
En elev som ble skadet under massakren i Jokela fraktes til sykehus. (Foto: Markku Niska)

– Man forbigår problemene raskt, som om man ikke vil forstå at slikt kan ha skjedd i Finland. Man tror at skolemassakre bare er noe som skjer, sier Atte Oktanen som er dosent i sosialpsykologi ved Tammerfors universitet.

Frykter ny skolemassakre

Ifølge Oksanen tok finnene problemet først på alvor etter massakren i Kauhajoki i 2008, men han er likevel ikke overbevist om at det ikke vil inntreffe en tredje skolemassakre i Finland.

LES OGSÅ: Kjente de hverandre?

For Finland har ifølge forskeren en voldstradisjon som merkes i den dystre statistikken over voldshandlinger og selvmord. Dessuten er finlendere dårligere på sosiale relasjoner enn gjennomsnittet. Alkoholproblemer og psykiske problemer gjør ikke akkurat dette bildet bedre, mener forskeren.

– Vi må slutte å tro at alt er så trygt i Finland. Landet har ikke lykkes i få bukt med de tradisjonelle voldsformene, og enda mindre med nye fenomen som skolemassakre, sier Atte Oksanen til nyhetsbyrået.

– Barna trives ikke på skolen

Han mener populærkultur, internett, dataspill, musikk og filmer bare gjøres til syndebukker, og tror det vil være viktigere å se på forholdene i den finske skolen.

– Til tross for at vi får toppscore i PISA-undersøkelsene, trives ikke barna på skolen. Man burde få slutt på konkurransen og de sosiale konfliktene som finnes i skolefellesskapene.

– Problemene løses ikke med strengere våpenlov eller mer ressurser til politi, sier forskeren som mener nedbyggingen av psykiatrien er en kortsynt handling.

Han påpeker at Auvinen ikke fikk hjelp, til tross for at han ville ha det.