Byungdom drømmer om landet

Mange unge som bor i byen, har en drøm om å flytte til bygda. Det viser en ny undersøkelse blant unge mellom 15 og 25 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, ble ungdommene spurt om hvor sannsynlig det er at de velger å bosette seg på landsbygda eller utenfor byområdene.

Til sammen svarer 45 prosent at det er sannsynlig eller meget sannsynlig, skriver Nationen. 51 prosent av de spurte sier at det er svært lite eller lite sannsynlig at de havner utenfor byen.

Ettersom under 10 prosent av de spurte bor på landsbygda nå, blir andelen byungdommer som har et ønske om å gjøre dette, relativt høy.

– Vi snakker vel om at rundt 80 prosent av Norges befolkning bor i bynære områder. Da er jo dette gledelige tall, sier bygdepolitisk nestleder Anders Klaseie i Norges Bygdeungdomslag til Nationen.

Det er aller første gang departementet gjennomfører en slik undersøkelse blant landets yngre voksne og halvvoksne.

Ikke overraskende er det unge i Oslo og større byer som mener det er minst sannsynlig at de havner på bygda. Unge i Buskerud, Oppland og Nordland tror i minst grad at de kommer til å bosette seg i byene. (©NTB)