President Barack Obama forteller om opptrapping av sikkerhetstiltakene som følge av terrorforsøket 1. juledag. (Foto: LARRY DOWNING/REUTERS)
President Barack Obama forteller om opptrapping av sikkerhetstiltakene som følge av terrorforsøket 1. juledag. (Foto: LARRY DOWNING/REUTERS)
FULL SKJERPINGS: Obama krever opprydning i amerikansk etterretning.  (Foto: AP)
FULL SKJERPINGS: Obama krever opprydning i amerikansk etterretning. (Foto: AP)

Obama: – Vil ikke hvile før vi har funnet alle de involverte

– Det amerikanske folk skal være trygge på at vi gjør alt vi kan, si presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Barack Obama holdt mandag kveld en pressekonferanse om terrorforsøket om bord på et passasjerfly over Detroit 1. juledag.

Pressekonferansen ble holdt på Hawaii der han og familien tilbringer juleferien.

– Vi vil ikke vil hvile før vi har funnet alle involverte og holde dem ansvarlig, sier Obama.

Al-Qaida tar ansvaret

Terrornettverket Al-Qaida har i dag tatt på seg ansvaret for det mislykkede forsøket på å sprenge flyet med 289 personer om bord.

I en uttalelse på internett sier gruppen at 23-åringen Umar Farouk Abdulmutallab samarbeidet med medlemmer av nettverket, og at sprengstoffet han hadde med seg var produsert av Al-Qaida-medlemmer.

Abdulmutallab ble overmannet av en medpassasjer som hindret ham i å tenne sprengstoffet han gjemt i trusen.

Les også: Hadde nok eksplosiver til å styrte flyet

– Gjør alt vi kan

– Dette var en alvorlig påminnelse om farene vi møter og karakteren til de som truer landet vårt, sa presidenten på pressekonferansen.

Presidenten lover opptrapping av flysikkerheten som følge av terrorforsøket. Blant annet skal flyene til og fra USA ha egne politifolk om bord.

Bombemann sto på terrorliste

Obama har også beordret en gjennomgang av listen over kjente og ventede terrorister. Den 23 år gamle terrorsiktede nigerianeren sto på terrorlisten.

– Men han sto ikke på «no fly»-listen, så jeg har beordret en grundig gjennomgang av dette systemet og hvordan vi kan styrke det, sier presidenten.

Han ønsker en gjennomgang av sikkerhetsteknologi og fremgangsmåter knyttet til flytrafikk.

– Vi må finne ut hvordan den mistenkte kunne ta med seg farlig sprengstoff om bord i flyet og hva vi kan gjøre for å hindre angrep i fremtiden, sier Obama.

– Vil bruke alle midler

Obama sier USA må holde presset oppe mot dem som vil angripe landet.

– De som vil drepe uskyldige menn, kvinner og barn skal vite USA ikke bare vil styrke forsvaret, men bruke alle midler vi har til disposisjon for å ødelegge og tilintetgjøre de voldelige ekstremistene som truer oss, uansett om de er fra Afghanistan, Pakistan, Jemen eller Somalia, eller hvor som helst hvor de planlegger angrep mot USA, sier presidenten.

23-åringen som stod bak terrorforsøket 1. juledag er fra Nigeria. Det er en Al-Qaidas gren på den arabiske halvøy som har påtatt seg ansvaret.

– Angrep på verdiene våre

Presidenten sier at terrorhandlinger ikke bare er et angrep på landets sikkerhet, men også mot det åpne samfunnet og amerikanske verdier.

– Vi vil fortsette å gjøre alt vi kan for å holde Amerika trygt i det nye året og enda lenger, sier Obama.