MAGERT ÅR: Ifølge Eurostat ble realinntektene til norske bønder redusert med 5,2 prosent i 2009. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
MAGERT ÅR: Ifølge Eurostat ble realinntektene til norske bønder redusert med 5,2 prosent i 2009. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

– Magert år for norske bønder

Realinntektene til norske bønder er redusert i 2009, viser ny prognose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge EUs statistiske byrå, Eurostat, ble realinntektene til norske bønder redusert med 5,2 prosent i 2009.

Senterpartiets stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen reagerer på tallene.

– Usikkert grunnlag

– Disse tallene er basert på et usikkert grunnlag. Men likevel er det en systematikk i alle tall som kommer angående inntektsnivå og inntektsutvikling i jordbruket. De viser systematisk dårligere resultater enn det som myndighetene går ut med, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

Men det er ikke bare i Norge at 2009 har vært et magert år for jordbruket. I gjennomsnitt sank landbruksinntektene til EU-bonden med 12,2 prosent, ifølge tallene til Eurostat. Verst gikk det for bøndene i Ungarn, som hadde en nedgang i realinntektene på i overkant av 35 prosent.

Svartmaler virkeligheten

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk hevder imidlertid at statistikken svartmaler virkeligheten. Blant annet fanger den ikke opp skattefradraget til norsk jordbruk og rentekostnader.

– Nedgangen på 5,2 prosent tar ikke hensyn til nedgangen i rentekostnader. Det alene betyr 10 prosentpoeng for 2009. Det utgjør 1 milliard kroner i 2009, sier han til ABC Nyheter. (©NTB)