Svensk overklasse

Du avgjør hva som blir tiårets bil. Vi har valgt 20 kandidater - og presenterer én hver dag. Klikk her for å stemme:

Med sikkerhet i fokus har Volvo solgt mange biler til personer som ellers ville sett på BMW, Audi eller Mercedes-Benz som mest naturlig merke å velge. Men Volvo har allikevel manglet premiumfaktoren - helt til introduksjonen av XC90.

Den store SUV-en var in-bilen i starten av 2000-tallet, og Volvo XC90 var ekstremt godt timet. Dessuten hadde den verdier i tillegg til sikkerhet, som fikk den inn i premiumsegmentet. Da snakker vi først og fremst design og opplevd kvalitet.

Monstre

Volvo står for sunne, trygge, sikre, ja - feminine verdier. De tok et klart standpunkt på at designet skulle appellere til den feminine del av befolkningen, men det feminine gjenspeiler seg også i motoralternativene.

Selv om man kan få XC90 med en V8 på 311 hester, så er det langt opp til monstrene fra de fire tyske (les: Mercedes-Benz ML 63 AMG, BMW X6M, Audi Q7 V12 TDI og Porsche Cayenne Turbo S.) Her var det andre faktorer som skulle selge.

Tjene mer penger

Nettopp tryggheten matchet med det skandinaviske designet gjorde at verdien til merkevaren Volvo økte kraftig. Denne bilen som spydspiss, førte også til at andre Volvoer krabbet oppover premiumstigen, der man kan ta seg bedre betalt (les: tjene mer penger.)

Dette gikk også rett hjem hos "fotballmammaene" i USA, som ble Volvos største kjøpegruppe.

I 2005 var XC90 Volvos mest solgte bil med nær 86 000 eksemplarer. Altså mer enn både V70 og S60.

Den gjorde modellrekken komplett, og sørget for at Volvo var representert i alle segmentene der en premiumprodusent, med Volvos verdier, skal være.

Politisk korrekt

Skandinavisk design er kjennetegnet blant annet ved dets tidløse karakter. Det er positivt for Volvo. Finans- og miljøkrisen har hentet inn modellen, og de store SUV-ene er ikke lengre like politisk korrekte - uansett hvor sikre de er under en rulling.

Derfor er også den neste XC90 utsatt til 2012, slik at Volvos ingeniører skal få tid på seg til å senke forbruk og utslipp til akseptable nivåer.

I mellomtiden kan man nyte XC60, en bil storebror banet vei for.

Volvo XC90 er bilen som for alvor løftet Volvo opp i premiumsegmentet. Det er i tillegg en bil som viser at feminine verdier holder stand, også i en macho bilverden - derfor er den nominert i kåringen om å bli 10-årets bil.

Broomfaktor: ROPS, RSC, DSTC, SIPS og WHIPS - sikrere blir det ikke!

Les mer om Volvo XC90 her:

3065424

Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90
Volvo XC90   fortsatt ikke kvitt "barnesykdommene"?
Volvo XC90 fortsatt ikke kvitt "barnesykdommene"?