elkjop_680
elkjop_680

Slik kan du tjene gode penger på julegavene

På den store byttedagen for julegaver, er det lett å sope inn en romjulsbonus i form av kontanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi merker at det er tusenvis av kunder som står utenfor varehusene i dag og vil bytte varer. De fleste vil bytte i et annet produkt, men skal ikke se bort fra at noen benytter seg at muligheten til å bytte inn i kontanter og få utbetalt mellomlegget i og med at det kan være rimeligere produkter nå i romjula og i januarsalget, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp.

LES OGSÅ: Kevin (6) fikk byttet til seg yndlingslekene

Halv tusenlapp

For i løpet av de røde dagene i jula har mange butikkjeder dumpet prisen ytterligere og gaven du kjøpte til deg selv eller kjæresten har falt i pris.

Hos noen kjeder er det altså muligheter for å utnytte systemet og spare noen kroner på det produktet du handlet før jul.

TV 2s reporter handlet datamaskin før jul til 4990 kroner og fikk seg en sur opplevelse ettersom tilbudsavisen nå i romjula avslørte at maskinen plutselig var blitt 500 kroner rimeligere.

Dermed var det bare å ta med seg både datamaskin og kvittering, og reise til Moa i Ålesund for å spe på en slunken lommebok.

Må punge ut

I dag mandag og resten av uka må Elkjøp punge ut tusenvis av kroner til kunder som krever å få tilbake mellomlegget. Men kjeden nekter for at de taper penger på ordningen.

– Ut fra kundestrøm som har vært i butikkene våre i dag, skal det vondt sees at vi taper penger på dette. Jeg har sjelden sett så mange kunder utenfor varehusene. Noen skal bytte og noen skal få igjen mellomlegg, men mange skal også kjøpe nye varer. Det viktigste for oss er at kundene er fornøyde, det tjener både vi og kundene på, sier Christian Brekke.

– Er det mange som spekulerer i ordningen?

– Vi opplever det ikke slik.

Byttekø

Kjeden har ingen oversikt over hvor mange gaver og produkter som de neste dagene blir byttet inn.

– Det er vanskelig å gi noe konkret anslag på det, Men i løpet av desember har vi hatt millioner av kunder totalt sett innom våre butikker, og at noen prosenter av disse kundene kommer tilbake for å bytte varene, det er helt naturlig. Det synes vi i Elkjøp er gøy fordi vi lever av fornøyde kunder, forklarer Christian Brekke.

Regelkaos

Det er en jungel av bytteregler hos de forskjellige butikker og kjeder.

  • Du kan bytte i samme butikk eller butikkjede
  • Gaven må se like bra ut som da du kjøpte den ny
  • Det å kjøpe en salgsvare, for så å bytte den igjen, er greit
  • Du må si ifra i butikken hvis du ikke skal kunne bytte salgsvarer
  • Du må bytte gaven «innen rimelig tid»
  • Tilgodelappen du får, kan du bruke i opptil tre år etterpå
  • Kan du bevise på annen måte at du har kjøpt/fått gaven, kan du slippe kvittering

– Forbrukerrådet er skeptisk til at du for eksempel kan kjøpe en genser før jul, bytte til to genser etter jul og dermed doble julegavene dine. Men du kan få en tilgodelapp, og hvis ikke det står at du ikke kan bytte til salgsvarer, så kan du få to gensere. Her er enkelte butikker litt skeptiske, med rette synes jeg, sier forbrukeradvokat Ola Fehn til TV 2.

LES OGSÅ: Kevin (6) fikk byttet til seg yndlingslekene