ISRAEL MED BYGGEPLANER: Norge tar avstand fra økt israelsk byggeaktivitet i Øst Jerusalem.  (Foto: SCANPIX)
ISRAEL MED BYGGEPLANER: Norge tar avstand fra økt israelsk byggeaktivitet i Øst Jerusalem. (Foto: SCANPIX)

Norge tar avstand fra bygging i Øst-Jerusalem

Israel vil bygge 700 leiligheter til bosettere i okkuperte Øst-Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israelske myndigheter uttalte mandag at de planlegger å bygge 700 leiligheter for bosettere i okkuperte Øst-Jerusalem.

– Norge tar klar avstand fra Israels planer om økt byggeaktivitet i Øst-Jerusalem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge NTB.

Amerikanske myndigheter deler det norske synet på byggeaktiviteten.

– Dette er ødeleggende for fredsprosessen, sier en talsmann for amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået AP.

Strider mot Folkeretten

Den norske regjeringen mener Israels planer strider mot folkeretten.

– Som Norge har sagt en rekke ganger tidligere, bidrar slik byggeaktivitet som nå planlegges kun til å undergrave og vanskeliggjøre muligheten for å få i gang forhandlinger om en varig tostatsløsning, sier Gahr Støre.

Striden om det palestinske Øst-Jerusalem er blant den vanskeligste i konflikten mellom Israel og palestinerne. Palestinerne ønsker at Øst-Jerusalem skal være hovedstaden i en fremtidig palestinsk stat.

Israel på sin side hevder hele Jerusalem er landets «evige og udelelige hovedstad». Jerusalem kryr av hellige steder for både muslimer, jøder og kristne, noe som gjør temaet meget sensitivt.

Okkupert område

Det internasjonale samfunn betrakter Øst-Jerusalem som okkupert på linje med resten av Vestbredden, mens Israel mener de annekterte området etter seksdagerskrigen i 1967.

– Spørsmålet om Jerusalems fremtidige status står sentralt i fredsprosessen og forhandlingene om en varig fredsløsning mellom israelerne og palestinerne. Det er fortsatt av stor betydning at det ikke iverksettes ensidige tiltak som kan øke konfliktnivået ytterligere, sier Støre.

MER HØYREVRIDD: Bildet er fra 2.juledag da det var slosskamper mellom høyreorienterte israelerer og demonstranter.   (Foto: -/AFP)
MER HØYREVRIDD: Bildet er fra 2.juledag da det var slosskamper mellom høyreorienterte israelerer og demonstranter. (Foto: -/AFP)

Fordømmer planene

For noen uker siden lovet Israels statsminister Benjamin Netanyahu å roe ned bygging av bosettinger på Vestbredden, men lovnadene gjaldt ikke Øst-Jerusalem.

– Vi gjør forskjell på Vestbredden og Jerusalem. Jerusalem er vår hovedstad og vil forbli det, sa talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev.

– Vi fordømmer Israels bygging av bosettinger, og håper disse planene vil åpne øynene til amerikanske myndigheter og andre medlemmer av det internasjonale samfunn, sier den palestinske talsmannen Saeb Erekat.

Palestinerne nekter å komme tilbake til forhandlingsbordet før Netanyahu stanser all bygging av bosettinger i de okkuperte områdene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

– Ødelegger fredsforhandlingene

Kilder i den israelske regjeringen hevder overfor nyhetsbyrået AP at byggeplanene allerede er luftet med Obama-administrasjonen.

Men en talsmann for amerikanske myndigheter sier at planene er ødeleggende for fredsforhandlingene og at USA tar avstand fra dette. Amerikanerne har i lengre tid forsøkt å mekle mellom de to partene.

– Israels ensidige handlinger gjør det vanskeligere å få partene tilbake til forhandlingsbordet, noe som er vårt mål. Vi har også sagt tidligere at vi anser all israelsk bosettingsaktivitet som noe vi ikke ønsker, og at det er ødeleggende for fredsforhandlingene, sier talsmannen, som ønsker å være anonym til Det hvite hus kommer med en offisiell uttalelse.

(NTB / tv2nyhetene.no)