fotoboks_automatisk_trafikkontroll (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
fotoboks_automatisk_trafikkontroll (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Britene raser mot fotoboksene

Men inntjeningen på automatiske trafikkontroller i Storbritannia kan ikke måle seg med norske forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig offentliggjorte tall over hvor mye penger fotoboksene i Storbritannia håver inn har skapt ramaskrik i England, melder avisa The Sun.

– Fotoboksene er rene pengemaskiner som ikke fører til at folk kjører saktere, sier lederen for organisasjonen «Motorists Against Detection».

Lite i forhold til i Norge

Fotoboksen med flest passeringer er plassert på en av Englands travleste motorveier, M11-motorveien utenfor London. 38.243 bilførere har blitt tatt i denne kontrollen, som har tjent inn rundt 2,3 millioner pund, rundt 22 millioner kroner, på fem år.

En fotoboks i Nottinghamshire håvet inn 1,4 millioner pund etter 23.081 fartsovertredelser på tre år.

Tallene som får britiske råkjørere til å frese er likevel småtterier sammenlignet med norske forhold. Bare det siste året har fotoboksene i Norge sørget for 273 millioner kroner inn i statskassa.

PENGEMASKINER: Britene lar seg sjokkere over hvor mye penger fotoboksene håver inn.  (Foto: Wikimedia Commons)
PENGEMASKINER: Britene lar seg sjokkere over hvor mye penger fotoboksene håver inn. (Foto: Wikimedia Commons)

– Fotoboksene fungerer ikke

Lederen for organisasjonen «Motorists Against Detection» foreslår overfor avisa The Sun at de burde feste på et pundtegn på fotoboksene siden «penger er alt de handler om».

– Fotoboksene fungerer ikke. Om de gjorde det, ville ikke folk ha kjørt for fort, sier han.

Det er Information Commissioner`s Office, det britiske Datatilsynet, som har bedt om at tallene blir offentliggjort. Likevel er det bare tallene fra enkelte av fotoboksene gjort tilgjengelig.

Enkelte av operatørene har nektet å frigi tallene av frykt for at folk vil ødelegge fotoboksene, og samlet inntekt til staten er derfor ikke kjent.

273 millioner kroner i Norge

I Norge har antallet fartsovertredelser gått betraktelig ned fra 2008 til 2009. Men til tross for dette håver fotoboksene inn penger.

Totalt i 2009 var det 213.000 fartsovertredelser, og Statens innkrevingssentral har sendt ut forelegg på 273 millioner kroner.

Politiinspektør i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen tror noe av forklaringen på nedgangen er at flere har GPS med fotoboksvarsler.

Er fotobokser kun simple pengemaskiner, eller viktige for å få folk til å senke farten?