Knapt flertall vil beholde Märtha Louise som prinsesse

I en ny undersøkelse svarer 51 prosent av de spurte at prinsesse Märtha Louise bør beholde sin prinsessetittel selv om hun bruker den i kommersiell virksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare 20 prosent av de spurte mener Märtha Louise bør miste tittelen, viser den landsomfattende undersøkelsen Respons har gjort for Aftenposten.

51 prosent mener hun fortsatt bør kunne kalle seg prinsesse, mens 30 prosent svarer at de ikke har noen oppfatning om dette.

– Kongeparet og kronprinsparet gjør de seriøse og viktige oppdragene fra Slottet og Skaugum. Märtha på sin side har tydeligvis fått aksept for å være businessprinsessen, og folk er blitt vant til at alt som er spektakulært og outrert kommer fra Lommedalen, sier Hedvig Skonhoft Johansen, sosiolog og doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Akershus.

Da kong Harald i 2002 bestemte at Märtha Louise ikke lenger skulle tituleres som Hennes Kongelige Høyhet, men samtidig beholde prinsessetittelen, startet prinsessen eget firma og ga klart uttrykk for at hun ville skille sterkt mellom sin prinsessegjerning og sin kommersielle aktivitet.

– Det gjør hun ikke lenger. Mitt inntrykk er at hun nå bare er prinsesse i navn, ikke i gagn, sier Skonhoft Johansen.

I høst har det igjen vært mye oppmerksomhet rundt prinsessen etter en omdiskutert bokutgivelse, samtidig som kongehusets egen hjemmeside viser at hun i 2009 har gjort få oppdrag som prinsesse.

Kong Harald og dronning Sonja røpet i et intervju sendt på NRK søndag at ingen av dem har lest prinsessens bok «Møt din skytsengel». (©NTB)