MINNET DE DØDE: Gazas barn gikk i tog på ettårsdagen for Israels angrep på Gazastripen. (Foto: MAJDI MOHAMMED/AP)
MINNET DE DØDE: Gazas barn gikk i tog på ettårsdagen for Israels angrep på Gazastripen. (Foto: MAJDI MOHAMMED/AP)

Gazas barn tente lys til minne om de døde

Gazas befolkning gikk i tog til minne om de drepte under krigen for et år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ettårsdagen for Israels angrep på Gazastripen ble markert flere steder søndag. Under den 23 dager lange krigen ble rundt 1400 palestinere og 13 israelere drept.

På Gazastripen hadde flere tusen samlet seg for å gå i tog.

– Vi lider på grunn av krigen, i tillegg til blokaden. Likevel holder vi ut, til tross for blokaden som fortsatt er der. Hver dag har vi drepte, martyrer og sårede. Likevel holder vi ut, og det skal vi fortsette med, sa den lille palestinske gutten Mohammed Farane.

Ifølge FNs menneskerettighetsråd gjorde både Israel og Hamas seg skyldige i krigsforbrytelser.

Les også: Erik Fosse angrepet med kniv i Gaza

Sliter med traumer

Fortsatt ligger store deler av Gaza by i ruiner som en påminnelse om det som skjedde. Under krigen fikk ingen internasjonale medier komme inn på Gazastripen. De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet på Shifasykehuset under krigen, og ble verdens øyenvitner til krigen.

Erik Fosse deltok på markeringen i Gaza by søndag, men som en av får vestlige til stede fikk han en ubehagelig opplevelse.

– Da jeg sto inne på plassen ble jeg angrepet av en mann med kniv. Han ble tatt hånd om av politiet og var åpenbart forvirret. Dette viser hvilket press folk her lever under, sa Fosse.

Fortsatt sliter flere tusen palestinere og israelere med traumer. Inntrykkene fra krigen er vanskelig å fordøye.

– Det verste er at jeg ikke kan gjemme meg noe sted i huset. Hvert øyeblikk kan en rakett treffe huset. Det kan vi ikke gjøre noe med, sier israelske Linor Shusan som bor i byen Sderot.

RUINER: På grunn av Israels blokade har få av husene som ble bombet under krigen på Gazastripen for ett år siden blitt bygget opp igjen. (Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS)
RUINER: På grunn av Israels blokade har få av husene som ble bombet under krigen på Gazastripen for ett år siden blitt bygget opp igjen. (Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS)

Les også: – Verden svikter Gazastripen

– En ny kald vinter i møte

I Oslo ble dagen markert med tente lys i Oslo – på god avstand fra den israelske ambassaden. Legen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert holdt appell.

– Sivilbefolkningen går en ny kald vinter i møte. I et Gaza uten nok strøm, uten nok mat, boliger eller klær, sa Gilbert til de fremmøtte.

Det er ett år siden Gilbert og hans kollega Erik Fosse kjempet for livet til palestinske sivile under det israelske angrepet på Gaza.

– Selv om den massive bombingen er opphørt er Gaza fortsatt innesperret. Blokaden er nådeløs, sier den profilerte Tromsø-legen.

– Ikke noe fremtidshåp

Gilbert var tilbake i de isolerte palestinske områdene tidligere i høst.

– Jeg var der sist i september. Det var ekstremt vanskelig, fortvilelsen var stor. Folk har ikke noe fremtidshåp, sier han.

Møtet med tidligere paisenter fra Shifa sykehuset ble sterkt.

– Det var forferdelig å møte disse barna da jeg var tilbake i høst. Jeg hadde ingenting å si dem. Og kunne ikke annet enn å grine da jeg traff dem, sier han.

Han traff blant annet igjen en ett og et halvt år gammel jente som måtte amputere tre fingre.

– Hun satt på fanget til sin 18 år gamle mor, som ble enke under angrepet. Huset deres ble bombet i stykker og er ennå ikke bygget opp. De bor fortsatt i telt. Sånn skal ikke mennesker behandles i vår tid, forteller Gilbert.

371266