spaniaoslo
spaniaoslo

Oslo kommune visste om svarte penger i Spania-prosjekt

Kommunen visste allerede i 2005 at de måtte betale honorarer svart i Spania i forbindelse med sykehjemsprosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslopolitiker, Erling Folkvord fra Rødt i Oslo var rett før jul på skandaletomta i Spania. Det var her Oslo kommune ville bygge sykehjem. Men alt skar seg for kommunen. Og etter press fra blant annet Folkvord ba Byrådet i Oslo om en rapport om kommunens befatning med saken.

Slakter prosjektet

Oppdraget ble gitt til konsulentfirmaet PriceWaterHouse Coopers (PwC) og rapporten ble overlevert til Byrådet i Oslo før jul. Og rapporten fra PwC slakter hele prosjektet.

PwC skriver at det har vært «svak internkontroll», det er «avdekket svakheter ved prosjektgjennomføringen», det er «uklare omstendigheter ved overføring av 1.1 millioner kroner», prosjektet er preget av «ansvarsfraskrivelser», og det er gjort ting «i strid med kommunens rettsinstruks», blant mye annet.

Les hele rapporten her (PDF-fil)

Varslet i 2005

– Det verste er at det allerede i 2005 var snakk om svarte penger.

Til TV 2 sier Erling Folkvord at svart betaling var varslet allerede i august 2005 og er fullført gjennom en kontrakt i desember 2005 også å skjult i regnskapet.

– Oslo kommune vilje til å godta svart betaling har resultert i økonomisk kriminalitet og avgiftsunndragelse i Spania, sier Folkvord til TV 2.

Det var en av Oslo kommunes kontaktpersoner i Spania som sendte en e-post til kommunens prosjektleder i august 2005. Her heter det at Oslo kommune må betale en av advokatene svart. Dette er en av de advokatene som representerte selgerne av tomta Monte Molar i Altea i Spania.

(Artikkelen fortsetter under)

spaniagrafikk
spaniagrafikk

Tar selvkritikk

Byrådet i Oslo legger seg nå helt flat.

– Dersom vil har brutt spansk merverdiavgiftslovgivning eller på annen måte har gjort noe galt vil vi rapportere dette til spanske myndigheter, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen til TV2.

– Og vi vil beklage dette og gjøre opp for oss hvis dette har skjedd. Men nå vil vi gå gjennom rapporten og se hva som har skjedd først, avslutter han.

Kommunerevisjonen i Oslo vurderer nå om de også skal sette i gang gransking av denne saken.

spaniabeklager
spaniabeklager