ANGREPET: Lege Erik Fosse ble angrepet med kniv under minnemarkering for Gaza krigen. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
ANGREPET: Lege Erik Fosse ble angrepet med kniv under minnemarkering for Gaza krigen. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Erik Fosse angrepet med kniv i Gaza

Den norske legen ble angrepet under en minnemarkering for Gaza-krigen i Gaza by søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27. desember er det ett år siden Israels offensiv mot Gazastripen startet. I den forbindelse deltok Erik Fosse på en minnemarkering ved parlamentet i Gaza by.

RUINER: Palestinere i ruinene etter et israelsk luftangrep på det som skal ha vært en palestinsk våpenfabrikk. (Foto: EYAD BABA/AP)
RUINER: Palestinere i ruinene etter et israelsk luftangrep på det som skal ha vært en palestinsk våpenfabrikk. (Foto: EYAD BABA/AP)

– Angrepet av forvirret mann

– Mens jeg sto her inne ble jeg angrepet av en mann med kniv. Han ble tatt hånd om av politiet og var åpenbart forvirret, forteller Fosse på telefon fra Gaza.

Han ble ikke skadet, og mannen som angrep ble pågrepet av politiet kort tid etterpå.

Slik forløp Gaza-krigen: Se tv2nyhetene.nos interaktive tidslinje

Fosse jobbet på Shifa-sykehuset mens bombene regnet over Gaza i romjulen i fjor. Sammen med kollegaen Mads Gilbert rapporterte han om krigen til norske og utenlandske medier.

Over 1400 mennesker mistet livet i løpet av det tre uker lange angrepet. Enda flere ble såret.

Les også:Gilbert og Fosse får Fritt Ords Honnør

ØYENVINTER: Mads Gilbert og Erik Fosse ble øvenvitnene til krigen på Gaza da ingen andre journalister slapp inn.  (Foto: Nasser Nasser/AP)
ØYENVINTER: Mads Gilbert og Erik Fosse ble øvenvitnene til krigen på Gaza da ingen andre journalister slapp inn. (Foto: Nasser Nasser/AP)

– Lever under press

I julen i år er Erik Fosse tilbake i de palestinske områdene. Fosse mener søndagens angrepet på ham er et uttrykk for presset det palestinske folket lever under.

– Dette sier noe om hvilket press folk her har. De ser en vestlig person i dette folkehavet som dessverre stort sett bare er arabere og palestinere. Det er svært få vestlige journalister her nå, dessverre, sier Fosse til TV 2 Nyhetskanalen.

Den norske legen kom til Gaza 1. juledag og har siden reist rundt på hele Gaza-stripen.

(saken forsetter under):

371225

Sliter med traumer

Krigen på Gaza-stripen har gjort at tusenvis av mennesker som ble rammet av konflikten sliter med traumer og psykiske senskader.

Flere har ikke råd til å få behandling og kunnskapen om psykiske lidelser er mangelfullt. Det gjør at mange ikke får den hjelpen de trenger.

– Når angrepene er over tenker vi «nå er alle trygge». Men det er ikke slik det er, folk føler ikke trygge. Det bør brukes mer ressurser på tiltak rettet mot de som lider av traumer, og jobbe med de voksne og hjelpe dem å komme over traumene slik de kan føle seg trygge igjen, sier psykolog Debby Gross som jobber ved posttraumatisk senter i Israel.

371245