Frykter angrep under sjiahøytid i Irak

Hundretusenvis av sjiamuslimske pilegrimer strømmer til den hellige byen Kerbala i Irak for høytiden ashura. Strenge sikkerhetstiltak skal hindre terrorangrep, men de siste dagene har flere mennesker blitt drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst sju mennesker ble drept i ulike angrep i Irak lørdag, dagen før høytidens viktigste dag. To av de drepte var sjiamuslimer som deltok i en religiøs prosesjon øst i hovedstaden Bagdad.

I 2004 ble over 170 mennesker drept i flere bombeangrep i Bagdad og Kerbala under ashura. I år er 25.000 politifolk og soldater utplassert for å passe på pilegrimene i Kerbala.

Det er satt opp politisperringer i hele byen, og ved kontrollpostene er det utplassert bombehunder. Helikoptre overvåker gatene. Siden Kerbala tidligere er blitt rammet av kvinnelige selvmordsbombere, er dessuten 600 kvinnelige offiserer en del av sikkerhetsoppbudet.

Til tross for den økte sikkerheten i forkant av høytiden, har det vært en rekke angrep som har kostet menneskeliv de siste dagene. Siden tirsdag er 27 mennesker drept og over 130 såret i angrep knyttet til ashura, følge nyhetsbyrået AFP.

Ashura er til minne om imam Hussein, en av profeten Mohammeds barnebarn, som ble drept i slaget ved Kerbala av hæren til den sunnimuslimske kalifen Yazid i 680. (©NTB)