Bare iført nisselue badet et tyvetalls tyskere i et iskaldt vann i Berlin andre juledag. (Foto: GBRTV )
Bare iført nisselue badet et tyvetalls tyskere i et iskaldt vann i Berlin andre juledag. (Foto: GBRTV )

Fryktløse nakenbadere trosset isvann

– Det handler om velvære, sier en av de ihuga isbaderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har en kaldfront herjet vilt med Sentral-Europa. De fleste som opplever temperaturer ned mot minus 20 grader velger enten å trekke innendørs, eller å kle seg ekstra godt.

Piner seg til bedre helse

Det gjør ikke medlemmene av den tyske svømmeklubben «Selene». Der kaster de heller klærne så nær som nissehuen og tar seg en dukkert – dersom de klarer å hogge seg gjennom isen vel å merke.

Svømmeklubben er overbevist om at isbading gjør underverker medlemmenes immunsystem.

– Dette har jeg virkelig godt av. Det føles godt, jeg blir sjeldnere forkjølet – jeg har faktisk ikke vært syk i det hele tatt den siste tiden, forteller isbaderen Frank Lausy fra Berlin til nyhetsbyrået Reuters.

ISBADING: En hyllest til julen? (Foto: GBRTV)
ISBADING: En hyllest til julen? (Foto: GBRTV)

Det er visst ikke bare immunsystemet som nyter godt av en iskald dukkert. Også andre problemer av mer kronisk art blir formelig jaget ut av kroppen.

– Dette er utrolig gøy og jeg liker folkene som er med og bader her, men først og fremst er jeg isbader fordi det er godt for ryggen min. Jeg har store ryggproblemer og dette virker å ha en terapeutisk effekt, forteller Doreen Schroeter, og legger til;

– Men jeg tror det hele sitter i hodet.

Nissebading siden 1980

Ifølge «selene» er tre til fem minutter per sesjon nok til å bygge opp motstand mot infeksjoner. De annbefaler flere sesjoner på rad.

«Selene» samles hver 1. juledag, en tradisjon som startet etter et spontant møte i svømmeklubben i 1980 og dersom du har lyst å være med neste år er det bare å møte opp ved innsjøen Orankesee utenfor Berlin. Lykke til og god jul.