Nederlandske Jasper Schuringa hjalp kabinpersonalet med å overmanne den 23 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab. (Foto: Facebook/Scanpix)
Nederlandske Jasper Schuringa hjalp kabinpersonalet med å overmanne den 23 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab. (Foto: Facebook/Scanpix)

Jasper overmannet flyterroristen

Kastet seg over den brennende 23-åringen og slukket ilden med egne hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoregissøren Jasper Schuringa fra Amsterdam skjønte at noe var galt da han så røyken stige opp fra der den mistenkte terroristen Umar Farouk Abdul Mutallab satt, melder CNN.

En av passasjerene som satt på rad 32 sier til Wall Street Journal at hun hørte noen rope: «Hva gjør du - vil du ta livet av oss alle sammen?».

Nederlenderen som etter alt å dømme spilte en sentral rolle i å redde livet til de 278 passasjerene og mannskapet på 11 om bord i flight 253 fra Amsterdam til Detroit, nølte ikke et sekund og kastet seg lynraskt bort til setet der 23-åringen satt urørlig.

Se intervju med flere av passasjerene:

371219

Slukket brannen med hendene

Da oppdaget han at nigerianeren holdt en brennende gjenstand mellom beina.

Engelske politimenn undersøkte lørdag leiligheten i London der
  den terrormistenkte 23-årige nigerianeren tidligere skal ha bodd som
  student.
Engelske politimenn undersøkte lørdag leiligheten i London der den terrormistenkte 23-årige nigerianeren tidligere skal ha bodd som student.
– Jeg rev denne gjenstanden bort fra ham og forsøkte så å slukke brannen med hendene mine, sier Schuringa til TV-kanalen.

23-åringen hadde ifølge øyenvitner en pose fylt med eksplosivt pulver teipet rundt beinet, og skulle ved å injisere en sprøyte som inneholdt kjemikalier utløse eksplosjonen.

Den 23 år gamle nigerianeren ble deretter strippet for klær og kroppsvisitert, før han ble lagt i håndjern av kabinpersonalet.

Da han gikk bort til seteraden sin, hyllet medpassasjerene Jaspers heltegjerning ved å applaudere for ham.

– Hendene mine er ganske forbrente, men jeg har det bra. Jeg er litt oppskaket, men er glad for å være her, sier redningsmannen på flight 253 til CNN.

Hylles som en helt

Den 32 år gamle nederlenderen hylles allerede i hjemlandets medier som en helt, og hans foreldre sier til De Telegraaf at de er veldig stolte av sønnen sin.

– Vi er veldig stolte, men samtidig veldig oppskakede, sier Bob og Ingrid Schuringa til avisen.

Jaspers forretningspartner Lydia Faber sier til den nederlandske avisen at hun fikk sjokk da 32-åringen ringte henne og fortalte hva som hadde skjedd på flyturen.

– Han ringte meg etter at den mistenkte gjerningsmannen var overlatt til myndighetene, og rakk bare å si: «Lydia, du vil ikke tro hva som hendte» før han ble avbrutt av FBI-folk som ville ha hans forklaring, sier Faber.

Skjerpet sikkerhet i sju land

Myndighetene i USA, Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og Nederland har styrket sikkerhetstiltakene ved flyplassene etter terroranslaget som ble avverget, melder nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Flyterror i USA får konsekvenser i Norge

Den nederlandske antiterrormyndigheten NCTb sier ifølge NTB at sikkerheten ble fulgt på flyplassen Schiphol der den terrormistenkte nigerianeren gikk på flyet han senere skal ha forsøkt å sprenge.

Den nigerianske avisen This Day Online skriver at 23-åringens far allerede for et halvt år siden var bekymret for sønnens ytterliggående tendenser, og meldte ifra om dette til landets etterretningstjeneste og den amerikanske ambassaden.