Norske soldater i kamp i Afghanistan

De norske styrkene i Afghanistan har flere ganger vært i kamp i løpet av julen. Ingen norske soldater er blitt såret.

Tre dager før jul ble et av de norske MOT-lagene (Military Observer Team) beskutt med rakettdrevne granater og håndvåpen av et ukjent antall opprørere vest i Faryab. De norske soldatene ba om luftstøtte fra NATO-styrkene, men det er ikke rapportert om drepte eller skadde opprørere, opplyser Forsvaret.

Dagen etter ble norske soldater angrepet to ganger. Under en rutinepatrulje ble et MOT-lag beskutt fra flere hold. Luftstøtte ble rekvirert, og de norske soldatene svarte i tillegg med håndvåpen, granatkastere og mitraljøser. Ett kjøretøy ble skadet under trefningen. Samme dag ble også to andre enheter fra Maimana-leiren beskutt, lenger vest i Faryab, i Ghowrmach-distriktet. De norske soldatene besvarte ilden og fikk luftstøtte. Ingen norske soldater ble såret.

På julaften ble en patrulje bestående av afghanske hær- og politistyrker, og norske offiserer som driver opplæring, beskutt vest for Maimana. Flere afghanske soldater ble såret og en av dem ble evakuert med norsk helikopter til feltsykehuset i Maimana.

1. juledag reiste afghanske og norske styrker, støttet av helikoptre og dronefly, til en afghansk grensepost, som var angrepet to dager tidligere. Hensikten var å evakuere ut såret personell og levere mat og ammunisjon. To skadde afghanere fra grensepolitiet ble evakuert til det norske feltsykehuset i Maimana. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2