Delta Airlines (Foto: Scanpix)
Delta Airlines (Foto: Scanpix)

- Forsøkte å sprenge fly i lufta

Det hvite hus slår fast at flydramaet ved Detroit var et terrorforsøk. Mistenkt påstår å ha tilknytning til al-Quida.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talsmenn for Det hvite hus opplyser til nyhetsbyrået AP natt til lørdag at hendelsen ombord i et fly på vei fra Amsterdam til Detroit var et terrorforsøk. Amerikansk etterretningstjeneste etterforsker flydramaet.

Det som først ble beskrevet som en potensielt farlig situasjon hvor en passasjer hadde tent fyr på kinaputter om bord i et fly i USA, kan vise seg å være noe langt mer enn ubetenksomme guttestreker.

– Gjemt under buksen

Ifølge nyhetsbyrået AP sier en anonym representant for den amerikanske etterretningstjenesten at passasjeren hadde til hensikt å sprenge flyet mens det var i luften. Mannen ble overmannet i flykabinen etter at han delvis skal ha klart å antenne eksplosiver han hadde gjemt på leggen under buksen.

Agenter fra FBI og politietterforskere tok fredag ettermiddag mannen inn til avhør. Der skal han ha hevdet at han var på oppdrag for al-Qaida, skriver ABC News.

– Mistenkte påstår å ha ekstremistiske tilknytninger og at sprengladningen ble kjøpt i Jemen sammen med instruksjoner om hvordan den skulle brukes, heter det i et notat fra føderale myndigheter.

Etterretningskilder skal ha opplyst til nyhetsbyrået AP at sprengladningen mannen forsøkte å utløse var en blanding av væske og pulver.

– Hadde flyforbud

Angivelig sto den nigerianske mannen allerede på en liste fra myndighetene over mistenkte terrorister som har flyforbud.

Det var 278 passasjerer om bord i Delta Airlines-flyet da mannen trakk frem sprengstoffet og tente på like før flyet skulle lande i Detroit.

Én lettere skadd

Ifølge talskvinne Susan Elliott i Delta Airlines ble mannen ble straks tatt hånd om, og flyet landet kontrollert. En person er sendt til sykehus med lettere skader.

Det er uvisst hvorfor mannen skulle ha ønsket å sprenge flyet.