Scanner (Foto: TV 2)
Scanner (Foto: TV 2)

Nå kan du scannes i senga

For kritisk syke og skadde pasienter kan det bety forskjellen på liv og død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som første norske sykehus har Haukeland i Bergen fått en transportabel CT-scanner. Det betyr at hundrevis av pasienter hvert år kan skannes i senga der de ligger.

Kan dø underveis

For noen pasienter kan belastningen av å transporteres mellom sykesengen og CT-maskinen bli så stor at de ikke overlever.

– Enhver form for forflytting av en slik pasient er forbundet med alvorlig risiko, sier Morten Lund-Johansen som er overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Haukeland sykehus.

Men samtidig må pasientene bli scannet. Og nå kan sykehuset heller flytte scanneren til pasientene.

– Selv om den veier nesten 400 kg, men ganske grei å manøvrere, sier overlege ved intensivavdelingen, Hans Flaatten, til TV 2 Nyhetene.

Sparer penger

Maskinen gir gode bilder mens den er koblet rett på sykesengene. Spesielt pasienter med blødninger og hodeskader slipper dermed en stor belastning.

– Alt vi utsetter disse ustabile pasientene for er med på å påvirke resultatet. Jo mindre vi «herjer» med dem, jo større sjanse har de for å klare seg, forklarer Lund-Johansen.

En enkelt pasienttransport kan binde opp en lege og flere sykepleiere i flere timer. Dermed kan sykehuset også spare mye penger.

Gave til sykehuset

I tillegg er rundt halvparten av maskinen gavefinansiert. Maskinen koster i underkant av fem millioner kroner. Rundt halvparten er en gave fra Bergensmilliardæren Trond Mohn. Rebekka Ege Hegermanns legat har også bidratt med 467.000 kroner.

– En flott gave til sykehuset. Vi tror dette vil komme pasientene til gode og vi er veldig glade for dette, sier Lund-Johansen.