Norge hjelper ofre etter jordskjelv i Malawi

Det øst-afrikanske landet hardt rammet etter fire skjelv på to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malawi ber om internasjonal hjelp etter at det nordlige Karonga-distriktet er rammet av fire jordskjelv de siste to ukene. Søndagens skjelv nådde 6.0 på Richters skala.

Trenger tusenvis av telt

Rundt 400 personer er sendt til sykehus, mange av dem alvorlig skadd. Nær 4700 boliger er rammet, mange av dem har kollapset fullstendig.

Det malawiske Røde Kors og kontoret til den lokale kommisjonæren for krisehåndtering har fremskafet noen telt og tepper, men det er akutt behov for mye mer. Mange sover nå under åpen himmel, og vann og kloakk strømmer ut av ødelagte rør.

– Vi trenger minst 48.000 telt for å bistå 270.000 mennesker i området, sier kommisjonær Lilian Ng'oma til nyhetsbyrået AP.

Landets president Bingu wa Mutharika erklærte torsdag Karonga-distriktet som katastrofeområde.

Norge gir fem mill

– Vi følger den alvorlige situasjonen nøye og er i tett kontakt med FN-systemet og andre som driver nødhjelp på stedet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norske myndigheter vil bidra med inntil fem millioner norske kroner ekstra til nødhjelpstiltak.

Den norske ambassaden er i kontakt med myndighetene, FN og hjelpeorganisasjoner for å kartlegge behovene etter katastrofen. Det kan være aktuelt med bidrag fra FNs nødhjelpsfond (CERF), der Norge i år har bidratt med 300 millioner kroner.