47 åringen var siktet for brannen der seks mennesker mistet livet natt til 13. desember 2008.  (Foto: TV 2)
47 åringen var siktet for brannen der seks mennesker mistet livet natt til 13. desember 2008.  (Foto: TV 2)

Tidligere mordbrannsiktet får støtte av naboer

Urtegata-saken ble henlagt i november. Nå er mannen politiet pekte ut som brannstifter tilbake i nabolaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag 13. desember i fjor brøt det ut brann i bygården Urtegata 31 i Oslo. Røyk og flammer i trappeoppgangen og i korridorene gjorde evakueringen fra bygget vanskelig. Seks personer ble funnet omkommet, fire menn og to kvinner. Det var den mest alvorlige brannen i hovedstaden siden andre verdenskrig.

Siktet nabo

I mars ble en 47 år gammel mann pågrepet, mistenkt for å ha stått bak brannen. Mannen, som bodde i nabobygget ble siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

I slutten av november henla riksadvokaten saken mot mannen, og han ble løslatt. Nå forbereder han erstatningssøksmål etter å ha sittet 250 dager i varetekt.

Mannen er hjemme igjen i nabolaget hvor seks mennesker døde. Der får han støtte av naboene sine.

– Vi har vært her i nesten 14 år, og har kjent han hele tiden. Han er veldig hjelpsom og veldig glad i mennesker. Jeg har aldri trodd at han har gjort det, sier en av mannens naboer til TV 2 Nyhetene.

Sjokkerte venner

Pågripelsen i mars kom som et sjokk på mange av naboene.

– Slik som jeg kjenner deg, kunne jeg ikke tro at det var du som hadde gjort det. Det var uvirkelig da jeg fikk høre det, sier postmann Vidar Ekeberg til 47-åringen.

Det er stort for meg at de støtter meg og tror på meg. Det har holdt meg oppe veldig mange kvelder på cella, sier mannen som var siktet for mordbrannen. Han forteller at varetektstiden var som å bli puttet inn i en boks, hvor klokka var slått av.

– Rett over nyttår skal jeg sette meg ned sammen med advokaten min, Ola Lunde, for å se på faktiske tall og tort og svie. Noen mener kanskje det er latterlig at jeg vil kreve erstatning. men jeg tror nok de fleste til og med er villig til å betale den erstatningssummen for å slippe å sitte 250 dager i varetekt.

.