SER PÅ KRIMTRENDEN: Johnny Brenna, som slutter i TV 2 til nyttår, tar for seg de viktigste trendene i kriminalitetsbildet. (Foto: Montasje)
SER PÅ KRIMTRENDEN: Johnny Brenna, som slutter i TV 2 til nyttår, tar for seg de viktigste trendene i kriminalitetsbildet. (Foto: Montasje)

Slik blir krimåret 2010

Krimekspert Johnny Brenna tror østeuropeiske gjenger vil by på flere utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere politimannen har jobbet i TV 2 siden mai 2006, men slutter i tv-kanalen til nyttår.

På tampen av det gamle året konstaterer Brenna at kriminalitetsbildet har endret seg vesentlig de siste årene.

Og han tror at vi i 2010 vil se mer av de samme trendene som i 2009.

– Parallelt med at det de siste årene er blitt mindre knivstikking og vold i Oslos gater, og færre gjengkonfrontasjoner, har Øst-Europa kommet for fullt dette året. De kriminelle som tidligere hadde evne, vilje og kapasitet til å utføre kriminalitet, er borte, sier Johnny Brenna.

Konfrontasjonene i gjengmiljøet toppet seg i januar i år, med drapet på den tidligere lederskikkelsen i Young Guns, Mohammed «Jeddi» Javed, oppsummer Johnny Brenna.

– Frykter «svensk» utvikling

Han peker dermed på en trend som har blitt styrket helt siden 2005, med en markant tilstrømming av utenlandske kriminelle aktører og nettverk.

Grove tyverier fra villa økte med over 52 prosent fra 2007 til 2008, og det er lite som tyder på at statstikken for 2009 vil vise en kraftig nedgang. Senest i forrige uke ble ni polakker tatt for villainnbrudd i Hamartraktene.

Kriminelle grupper fra Baltikum og Balkan knyttes i stadig større grad til grov vinningskriminalitet og narkotikasmugling, og nå frykter Brenna at disse gruppene får fotfeste i Norge.

– I Norge ligger vi ti år etter utviklingen i Sverige, men jeg er redd for at bandene fra Balkan får dypere røtter i Norge, sier Brenna og viser blant annet til en konkret sak fra slutten av oktober, da flere kriminelle østeuropeere ble pågrepet i en koordinert politiaksjon, bare ti meter unna døra til de som skulle ranes.

Flere grove ran av «nye» kriminelle

Denne politiaksjonen var et ledd i «Samarbeidsprosjektet Grenseløs», som består av et team fra flere politiditrikt.

To eksempler fra i år viser at politiet i Norge og Sverige har tilsynelatende kontroll med den organiserte ransmiljøet.

I august ble det siste NOKAS-medlemmet tatt, og i mai pågrep svensk politi en mann i 40-årene som tidligere er dømt for et millionran i Norge.

Store deler av det organiserte ransmiljøet har altså havnet bak lås og slå etter NOKAS-saken, men nye grupperinger har i 2009 stått bak en rekke ran mot gullsmedforretninger og urmakere flere steder i landet.

I oktober i år var det registrert 88 gullsmedtyverier i politiets straffesaksregister, mot 61 i løpet av hele 2008.

LES OGSÅ: Gullsmeder vil stoppe tyver med tåke

– Disse gruppene dominerer bildet når det gjelder den organiserte vinningskriminaliteten, og her har politiet et problem, siden man ikke vet hvem de er, sier Brenna som mener Kripos i 2010 bør ha en sentral rolle i å koordinere blant annet et styrket etterretningssamarbeid.

– De norske fokuserer på narkotika

Mens utenlandske kriminelle grupperinger preger vinningskriminaliteten, er de norske kriminelle tungt inne i narkotikakriminalitet.

– De norske kriminelle fokuserer på narkotika, for her ligger det muligheter for god fortjeneste. Politiet har flere cannabis- og amfetaminsaker enn før, og stadig flere nordmenn bruker kokain og amfetamin, sier krimeksperten med 20 års erfaring fra politiet.