Det er ikke lett å forklare for din bedre halvdel hvorfor man havnet på glattcelle, sier politiet. (Foto: BERTRAND BECHARD/colourbox.com)
Det er ikke lett å forklare for din bedre halvdel hvorfor man havnet på glattcelle, sier politiet. (Foto: BERTRAND BECHARD/colourbox.com)

Julen kan tippe mange over i alkoholisme

For personer med et begynnende rusproblem, blir julen dråpen som får begeret til å renne over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For mange topper problemet seg i julen. På forhånd ser man for seg at familien skal ha det hyggelig sammen i julen, i stedet blir det en feiring dominert av rus. Og når hverdagen kommer i januar klarer de ikke å slutte, sier klinikksjef Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Rusklinikken opplever økt pågang etter julehøytiden.

Drikker mye i desember

En julefeiring helt uten alkohol er vanskelig å forestille seg for mange av oss. Øl og akevitt hører med til julematen og når klokken slår tolv på nyttårsaften, sprettes champagnen.

På Vinmonopolet er desember høysesong.

– Vi selger nesten dobbelt så mye i desember som resten av året, sier butikksjef ved Vinmonopolet ved Bergen Storsenter, John Eirik Tetlie til NRK.

Det gjelder ikke bare hans butikk. I desember 2008 kjøpte vi 10,2 millioner liter alkohol på Vinmonopolet. Det er dobbelt så mye som i september samme år.

Vin-på-Vinmonopolet (Foto: Scanpix)
Vin-på-Vinmonopolet (Foto: Scanpix)

– Det blir for mye alkohol

– Julen er vanskelig for mange og vi opplever en økning i henvendelser i januar. Mange forteller at det har det vært for mye alkohol i julen og at det ikke har vært bra verken for dem eller familien deres, forteller Lossius.

– Hva er faresignalene?

– Hvis du drikker når ingen andre drikker, du drikker mer enn alle andre og andre reagerer på forbruket ditt, da har du et problem, og du må redusere inntaket eller kutte helt ut, sier hun.

– Flaut å ikke ha kontroll

Å ikke kunne kontrollere sitt eget alkoholinntak er skambelagt.

– Alkohol er det sosiale limet. Det er blitt færre alkoholfrie arenaer. Min bestemor drakk bare en gang i året, og det var akevitten til pinnekjøttet på julaften. I løpet av et par generasjoner er alkoholen blitt en del av de fleste sammenhenger. Vi drikker øl med jobben og vin med venninner. Når alle rundt deg nyter alkohol i godt lag, er det flaut å ikke ha kontroll, sier Lossius.

Les også: Mer alkohol på jobben

Derfor tar det også lang tid før man ber om hjelp til å løse problemene sine.

– Vi ser at folk kommer til oss altfor sent. Forskning viser at det går mellom åtte og ti år fra første gang man tenker at man har et problem til du søker hjelp, sier Lossius.