Sterkt vitneprov mot John Demjanjuk

En 88 år gammel jødisk mann har fortalt en tysk domstol om hvordan han mistet 18 medlemmer av familien sin i dødsleiren Sobibór. Mannen vitnet i rettssaken mot John Demjanjuk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt vitneprov tirsdag sa Jules Schelvis at han selv med nød og neppe unnslapp døden i leiren i det tyskokkuperte Polen. Han har senere skrevet bok om sine opplevelser og er nå én av 35 sivile saksøkere som har anlagt søksmål mot Demjanjuk.

Dette søksmålet er slått sammen med den strafferettslige tiltalen mot den nå 88 år gamle ukrainskfødte mannen. John Demjanjuk er tiltalt for delaktighet i drap på minst 27.900 jøder i Sobibór, men nekter seg skyldig.

- Vi visste at de ukrainske vaktene var verre enn vaktene fra tyskernes eget SS, sa Jules Schelvis i retten tirsdag. Demjanjuk satt med lukkede øyne og viste ingen tegn til sinnsbevegelse mens vitneprovet ble oversatt for ham.

Hvis 89 år gamle Demjanjuk blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han å bli dømt til fengsel i opp til 15 år. Domstolen i München har nå tatt pause i sin behandling av saken, som først gjenopptas 12. januar. (©NTB)