julefett 2
julefett 2

Kast julefettet i søpla

Skyll ikke fettet fra julematen i vasken. Rørene blir tette og fettet tiltrekker seg rotter.

Fett i rørene er et problem i ni av ti norske kommuner, og problemet er økende, viser en undersøkelse fra bransjeforeningen Norsk Vann, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Fettet folk skyller ut i vasken stivner i rørene. Det kan føre til blokkering av avløpsrør inne i boligen og i kommunale rør, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS i Larvik.

Skjer blokkeringen i det kommunale nettet, risikerer man at vann slår opp i sluk og gulv.

– Fett og matrester i rørene tiltrekker seg rotter, og det er et stort problem i de større byene, sier rørlegger Roger Kjær.

Matavfall

Hvor skal man så gjøre av flytende fett og matrester?

– Noen skyller det ned i toalettet. Det er bedre, men dette kan også skape problemer for kommunale rør. Derfor er det best å kaste alt i søpla, sier Roger Kjær.

De fleste norske kommuner har nå kildesortering for matavfall. Kast fettet etter at det har størknet. Fett som ikke har størknet kan kjøles ned og helles i plastposer, eller suges opp med tørkepapir.

– Store mengder fett fra mat har ingenting i vasken å gjøre. Kaster du alt i søpla, slipper du å ergre deg over tette rør i jula, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad.