Mange markerte vintersolverv ved Stonehenge

Flere hundre mennesker har markert vintersolverv ved det mystiske fornminnet Stonehenge i Vest-England. Men tåke gjorde det vanskelig å se solen stige opp over de eldgamle steinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opp til 600 mennesker, blant dem druider og folk som bekjenner seg til hedenskapen, var til stede under seremonien tirsdag. Årets korteste dag er ofte på 21. desember, men vintersolverv kan inntreffe når som helst mellom 19. og 23. desember, påpeker BBC.

- Det er ikke bare de som betrakter Stonehenge som et åndelig senter som kommer hit. Hit kommer også mange av lokalbefolkningen og mennesker fra hele verden som ønsker å feire solvervet, sier Peter Carson, som er sjef for Stonehengemuseet.

- Dette er en av tingene man bør gjøre minst en gang i løpet av livet, og mange av de som har vært her én gang, kommer tilbake gang på gang. Vintersolverv er en svært spesiell tid ved Stonehenge, tilføyer Carson.

Stonehenge er en sirkel av store steinblokker på slettelandet rett nordvest for byen Salisbury, omtrent 120 kilometer vest for London. Ingen ved med sikkerhet hvorfor steinene ble reist, men en mulig forklaring er at de ble brukt til å følge solas gang på himmelen. (©NTB)