Julefett i rørene blir julekos for rottene

Julematen skal være fet og god, men vi klarer ikke spise alt. Etter middagen skyller vi det ut i vasken eller i do. Når rørene blir tette, og fettet samler seg, da jubler alle rottene og koser seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fett i rørene er et problem i ni av ti norske kommuner, og problemet øker, viser en undersøkelse fra bransjeforeningen Norsk Vann, ifølge Teknisk Ukeblad. Verst er det i gamle hus med jernrør. Skjer blokkeringen i det kommunale nettet, risikerer man at vann slår opp gjennom sluket i gulvet.

– Fett og matrester i rørene tiltrekker seg rotter, og det er et stort problem i de større byene, sier rørleggermester Roger Kjær.

Rørleggerne har nok å gjøre i disse tider, men det fins råd som er mindre dyre – hvis det da ikke har tettet seg fullstendig allerede.

– Hvis man renser vannlåsen jevnlig, bruker avløpsåpner og ikke heller fett og matrester i vasken, unngår man at det tetter seg, sier rørleggeren, som understreker at fett skal kastes i søpla.

– Noen skyller det ned i toalettet. Det er bedre, men dette kan også skape problemer for kommunale rør. Derfor er det best å kaste alt i søpla, sier Roger Kjær, ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. (©NTB)