Norsk fiskeri har klart å bli bærekraftig, og nå vil forskerne fortelle EU hvordan vi har klart det. (Arkivfoto). (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Norsk fiskeri har klart å bli bærekraftig, og nå vil forskerne fortelle EU hvordan vi har klart det. (Arkivfoto). (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Tror på olje fra Lofoten innen 20 år

Lofoten åpnes for oljeleting etter neste stortingsvalg. Fordi folket vil det og verden trenger energien, mener Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OLF, som består av 103 medlemsbedrifter som sysselsetter 29.000 mennesker, regner med at den rødgrønne regjeringen får stortingsflertallet med seg på å konsekvensutrede områdene for oljeleting i løpet av høsten 2010 eller i løpet av 2011.

Kan få grønt lys

Det betyr at åpning av Lofoten og Vesterålen kommer til å bli en del av stortingsvalgkampen høsten 2013, skriver Stavanger Aftenblad.

Valgvinnerne, uansett hvem som danner regjering, kommer deretter til å få grønt lys i Stortinget for leteboringen, tror avtroppende OLF-sjef Per Terje Vold.

Han bruker høstens valg som sannhetsbevis. SV og Venstre tapte velgere, spesielt i nord, fordi de er imot åpning av Lofoten. Ap kom styrket ut av valget fordi alle vet de kommer til å være for oljeboring.

Omstridte områder

– Vi har ingen garantier for at kullkraft vil bli ren innen 2030. Jeg mener det vil være uansvarlig med hensyn til Europas sårbare energiforsyninger å gamble på at iverksettelse av CO2-fangst og lagring kommer så raskt. Europa er avhengig av grønn norsk gass og vil være det langt ut over 2030, sier Vold til avisen.

OLF antar at det er 3,4 milliarder fat olje og gass i de omstridte områdene. Det er mer enn halvparten av gigantfeltene Ekofisk og Statfjord.

Om funnene blir så store som oljebransjen håper på, vil det ifølge Vold ta 15 til 18 år før de er i produksjon. (©NTB)