«ARBEID GJØR DEG FRI»: Det verdensberømte skiltet i Auschwitz har blitt et symbol på Nazi Tysklands grusomheter mot jøder og sigøynere under 2. verdenskrig. (Foto: HERBERT KNOSOWSKI/AP)
«ARBEID GJØR DEG FRI»: Det verdensberømte skiltet i Auschwitz har blitt et symbol på Nazi Tysklands grusomheter mot jøder og sigøynere under 2. verdenskrig. (Foto: HERBERT KNOSOWSKI/AP)

Stjålet Auschwitz-skilt kommet til rette

Fem menn arrestert for tyveriet av «Arbeit macht frei»-skiltet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skiltet med påskriften «Arbeit macht frei» ble fredag stjålet fra hovedinngangen til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Tyveriet førte til kraftige reaksjoner fra jøder over hele verden.

Skiltet er nå kommet til rette. Det ble funnet i tre deler, og fem menn i alderen 25 til 39 år er arrestert, opplyser polsk politi. Motivet for tyveriet er ikke kjent.

Les også: «Arbeit macht frei»-skilt stjålet fra Auschwitz

Dystert symbol

Det store jernskiltet med påskriften «arbeit macht frei» har blitt et dystert symbol på Nazi-Tysklands grusomme massedrap på jøder, sigøynere og andre under 2. verdenskrig.

Skiltet, som oversatt til norsk betyr «arbeid setter deg fri», har siden krigen blitt hengende over hovedinngangen til den beryktede konsentrasjonsleiren i Auschwitz sør i Polen.

Rundt halvannen million mennesker døde i Auschwitz under krigen. I dag er leiren et museum med over en million besøkende årlig.

– En krigserklæring

Det fem meter lange skiltet ble laget av jødiske fanger på ordre fra de tyske nazistene, som bygde opp et stort kompleks av konsentrasjonsleirer med Auschwitz som sentrum etter overfallet på Polen i 1939.

Lederen for Yad Vashem, Israels offisielle minnesmerke over ofrene for nazistenes jødeutryddelser, stemplet tyveriet av Auschwitz-skiltet som «en krigserklæring».

(NTB / tv2nyhetene.no)