Folk gir søppel i julegave til Frelsesarmeen

Søppelgaver er blitt et problem for Frelsesarmeen som samler inn julegaver til trengende. Hullete gensere tilgriset med nugatti og ødelagte leker, er blant gavene folk legger under treet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke alle har råd til å kjøpe julegaver selv. Hvert år samler derfor Frelsesarmeen inn presanger som folk legger under julegrana på Torvet i Trondheim sentrum. Disse gavene blir delt ut til familier som sliter økonomisk. Men folk ser også sitt snitt til å gi bort gammelt skrot.

- Det virker som om noen ser på julegaveinnsamlingen som en mulighet til å kvitte seg med ting. Vi får leker som ikke virker, og klær som er skitne og ødelagte, forteller Liv Skogmo, leder ved velferdssenteret til Frelsesarmeen til Adresseavisen.

Flere av gavene som kommer inn, går derfor rett i søpla. Frelsesarmeen har kommet fram til at de må pakke opp alle gavene de får i juletiden for å sikre kvaliteten. Det fører til mye merarbeid.

- Gaven kan være fint innpakket og med et julekort hvor det står «Til gutt 3 år». Når vi åpner den, kan vi imidlertid finne hullete klær som er tilgriset med nugatti, sier Skogmo.

- Vi får bøttevis med for eksempel McDonalds-ting. Dette er ikke noe vi vil gi videre til familier som har så lite i utgangspunktet, sier Tom H. Kristiansen, kaptein i Frelsesarmeens korps i Trondheim. (©NTB)