Norsk Hydros storsatsing i Qatar er i gang. (Foto: Norsk Hydro)
Norsk Hydros storsatsing i Qatar er i gang. (Foto: Norsk Hydro)

Hydro i gang i Qatar

Norsk Hydros storsatsning i Qatar startet opp søndag. Selskapet har brukt norsk teknologi til å bygge et gigantanlegg i Persiabukta, som skal forsyne Asia med aluminium.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kom de første aluminiumsproduktene ut fra Norsk Hydros nye storanlegg i Qatar.

Rundt 20000 mann har bygget et av verdens største aluminiumsverk på halvøya i Persiabukta.

– Nå har vi satt på strømmen og produksjonen er i gang. Dette er et stort prosjekt utviklet med norsk teknologi, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til TV 2.

Han betegner satsingen som en vellykket rakettoppskyting.

– Takket være en god prosjektledelse har dette gått bra og vi har bygget et lovende anlegg, sier Brandtzæg i Norsk Hydro.

Like stort som 260 fotballbaner

Anlegget har kostet 33 milliarder kroner, er på størrelse med 260 fotballbaner, og er den største satsingen et norsk selskap har gjort på land i utlandet. Anlegget skal være i full produksjon i fjerde kvartal 2010.

– Vi har kunder som venter på metallet i Nord-Amerika og Asia. Vi skal levere aluminium til profiler, bilutstyr og mye annet i tiden fremover, sier Brandtzæg som kan fortelle at selskapet allerede har sendt en last til India.

Frykter ikke lave priser

Men prisene på aluminium er lave. Likevel mener Hydro at siden energi er så rimelig i Qatar så kan man overleve med lave priser.

– Vi har en kostnadsposisjon i Qatar som er en av de beste i verden. Derfor vil anlegget uansett priser gi god inntjening, mener konsernsjefen.

Hydro samarbeider med statseide Qatar petroleum om anlegget og skal produsere 585000 tonn aluminum i året. Likevel konsernsjefen forsikrer at utenlandssatsingen ikke skal gå ut over norsk produksjon.

– Vi glemmer ikke våre folk, vi har ryggraden i Norge og det skal vi ta godt vare på, sier Brandtzæg til TV 2.