Klimapartnerne krever handling på hjemmebane

Regjeringens forlikspartnere på Stortinget forventer at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skjerper klimainnsatsen hjemme og ikke bare soler seg i glansen av regnskogmilliardene i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre opposisjonspartiene Høyre, KrF og Venstre viser til at Stoltenberg har flere anledninger på kort sikt til å vise hvordan Norge skal kutte på hjemmebane. Allerede tirsdag holder han sin tradisjonelle pressekonferanse før jul, en seanse som vil ha klimatoppmøtet og de uinnfridde forventningene som bakteppe.

Deretter har han hele nasjonens oppmerksomhet når han en drøy uke senere holder sin nyttårstale. Dette er en høytidelig markering av det nye året, en anledning enhver statsminister bruker til å lansere store tanker og prosjekter.

Venstres nestleder Trine Skei Grande mener Stoltenberg må bruke muligheten til konkret å vise hvordan Norge skal innfri målsettingen i klimaforliket om å foreta to tredeler av kuttene hjemme, ikke bare snakke om luftslott.

– Det er nesten umoralsk av Norge å betale for at andre skal gjøre jobben, bare fordi vi har penger nok. Jobben med å skape tillit i den fattige del av verden starter hjemme, sier Grande til NTB.

Hun vil at klimaforliket skal videreføres og styrkes, men at Stoltenberg på en offensiv og troverdig måte må vise hvordan veien skal se ut for et rikt land med store utslipp. (©NTB)