juletre_680 (Foto: SCANPIX)
juletre_680 (Foto: SCANPIX)

Hvert femte svenske juletre er stjålet

Svenskene stjeler juletrær for 120 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mørketallet på hogst av juletre i andres skog, er stort. SkogsSverige.se har gjennomført en undersøkelse som viser at mellom 500.000 og 600.000 svenske juletrær blir stjålet.

For skogeierne utgjør dette et stort tap, siden de stjålne juletrærne har en verdi på rundt 120 millioner svenske kroner.

– Dessverre forstår ikke folk skogens verdi. De synes ikke det er så farlig, siden det er så mange trær og skogen ser så stor ut, sier Elin Larsson fra Svea Skog til Karlskoga Tidning.

Stjal 150 juletrær på noen timer

I Sverige er det 4,5 millioner hushold, og av disse bruker tre millioner å kjøpe juletre. Rundt 2,8 millioner trær har sitt opphav i Sverige, mens mellom 200.000 til 300.000 importeres først og fremst fra Danmark.

I Danmark fins det ingen tilsvarende tall på stjålne juletrær, men i fjor opplevde Baron Niels-Henrik Rosenkrantz å bli frastjålet 150 juletrær fra sin juletreplantasje på Møn i Danmark. Fem-seks menn hadde felt trærne med håndsag, pakket dem på lastebil og forsvunnet, skriver Berlingske Tidende.

– Det var helt profesjonelt utført. De har klippet hull i en hekk, og har deretter felt, og lastet bort juletrærne. Og det har kun tatt dem fem-seks tilmer å felle alle trærne, fortalte baronen til danske medier.

For late til å stjele

Norge har heller ingen statistikk over hvor mange juletrær som hvert år blir stjålet. Men etter et nettsøk, dukket en artikkel fra Demokraten fra 2007 opp.

Der blir det hevdet at nordmenn stjeler færre juletrær, rett og slett fordi vi er for late og rike.

– Det stjeles færre trær enn før. Det skyldes nok ikke at vi er blitt et ærligere folk, men heller at velstandsutviklingen gjør at de fleste velger den bekvemmelige løsningen og kjøper juletreet sitt. Folk gidder rett og slett ikke å gjøre seg til tjuv for et juletre lenger, sier Claus Grimstad i Statskog til Demokraten.

Men norske juletrær blir stadig mer etterspurt. I år regner Norsk Pyntegrønt med at eksporten vil ligge på 140.000 trær. England og Tyskland er hovedimportører.

LES OGSÅ: Nå vil verden ha norske juletrær

Og nytt av året er at det eksporteres fjelledelgran til flere av de tyskspråklige landene.

LES OGSÅ: Stjeler gaver til jul for 280 millioner