Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener København avtalen er katastrofalt dårlig og at verdens statsledere har sviktet. (Foto: TV 2)
Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener København avtalen er katastrofalt dårlig og at verdens statsledere har sviktet. (Foto: TV 2)

– Verdens statsledere har sviktet

Det mener leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, om avtalen man har kommet fram til i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internasjonale miljøorganisasjoner er ganske klar i sin kritikk av klimaavtalen.

– Alle tall om utslippskutt er tatt ut av avtalen. Man har mål om å begrense den globale temperaturøkninga til maksimum to grader, men man har overhodet ingen formening eller virkemidler for hvordan man skal nå dette målet, sier en skuffet Haltbrekken til TV 2 Nyhetskanalen sent fredag kveld.

– Og vi vet at de utslippskuttene som i dag er lovet verden, vil gi oss mer enn tre graders oppvarming, fortsetter han.

Ifølge Naturvernforbundets leder er det få lyspunkter å finne etter to uker med knallharde forhandlinger i København.

– Man er heldigvis enige om å fortsette forhandlingene og få til en juridisk forpliktende avtale neste år.

Les også: Enighet på plass i København

– Farlig å være skråsikker

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er ikke like pessimistisk og ser flere positive sider ved avtalen.

– Alltid veldig farlig å være skråsikker på hvordan ettertiden vil bedømme en avtale. Vi sitter midt i heksegryta. Hvordan den historiske dommen om hvordan denne avtalen vil bli, tror jeg ikke vi vet før om et par år, uttaler han til TV 2 Nyhetskanalen fredag.

– Jeg ser veldig mye positivt i dette. Det er fantastisk at verdens toppledere personlig har engasjert seg i klimaspørsmålet. Jeg har aldri noensinne sett verdens toppledere selv drive forhandlinger på den måten Obama og andre har drevet her.

Han nevner flere eksempler som at for første gang har alle verdens statsledere blitt enige om at vi skal forsøke å begrense temperaturstigning til 2 grader. Han påpeker at for ett år siden var det et helt umulig krav.

– Det er enighet om 60 milliarder kroner hvert år til 2012 til finansiering av klimatiltak. Det er veldig svære beløp, mener miljøvernministeren.

Ingen bindende avtale

Haltbrekken er ikke enig i utsagnene om at fredagens gjennombrudd og enighet mellom USA og Kina er historisk.

– Avtalen er ikke forpliktende og hjelper oss ikke å berge klimaet. Verdens statsledere har i 20 år snakket om betydningen av å handle nå, men det vi ser er at utslippene har økt og klimaendringene har bare blitt verre, poengterer han og konkluderer som følger:

– Vi hadde lave forventninger. Dette resultatet er langt dårligere enn det vi forventet.

Enig på ett punkt

Miljøvernminister Solheim og Haltbrekken har et felles ønske om at det var gjort mer for å få i gang reduksjoner av klimagassutslipp i de rike industrilandene på kort sikt.

– Det vanskeligste punktet i avtalen er selvfølgelig at vi skal begrense temperaturstigningen på kloden til to grader, og at det ikke fulgt opp med utslippsreduksjoner fra de rike industrilandene, innrømmer Erik Solheim.

– Rike land må sette i gang utslippskutt selv om man internasjonalt ikke har blitt enig om en avtale, mener Haltbrekken.

Les også: Enighet på plass i København

Solheim minner også om Obamas egne ord om at dette bare er begynnelsen.

– Denne avtalen er ikke sluttpunktet i klimaforhandlingene, men må følges opp i årene framover med at man gjør mer, får dypere kutt og får til de dramatiske og teknologiske endringene som må til. Jeg tror det nå er sendt et skikkelig signal til verdens befolkning om at topplederne mener alvor, og til verdens næringsliv om at vi nå må starte den nødvendige omstillingen.