sykkel2
sykkel2
sykkel
sykkel

- Slik blir sykkelåret 2010

TV 2 Sporten har snakket med Mads Kaggestad og alle de sju norske sykkelproffene.

Det er mange store ryttere som har byttet lag i høst, og sykkelsporten har dessuten fått to splitter nye lag i Team Sky og RadioShack, som mange venter vil dominere fra første tråkk i 2010.

TV 2 Sportens sykkelekspert Mads Kaggestad er sikker på at nykommerne vil dominere, og mener de har stått for de beste signeringene i høst.

- Team Sky og RadioShack har gjort de beste signeringene, og alle vil til de lagene. RadioShack har Lance Armstrong, som de fleste har lyst til å sykle med, mens Team Sky har et enormt støtteapparat, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Les også: Her er alle sykkelovergangene

TV 2 Sporten har bedt med Mads Kaggestad og de sju norske sykkelproffene om komme med sine tanker rundt 2010-sesongen.

Sjekk de norske sykkelproffenes tanker om 2010:

<b>Thor Hushovd: - Klassikerne blir viktig</b>

<b>Edvald Boasson Hagen: - Håper på etappeseier i Touren</b>

<b>Kurt Asle Arvesen: - Sky vil gjøre seg gjeldende</b>

<b>Lars Petter Nordhaug: - Vueltaen kan bli et høydepunkt</b>

<b>Alexander Kristoff: - Vil etablere meg som spurter</b>

<b>Gabriel Rasch: - Håper jeg kan vinne en semiklassiker</b>

<b>Frederik Wilmann: - Kommer til å få flere muligheter</b>

- Tour de France blir et rotterace
Det er flere lag som har pallkandidater i de store etapperittene enn noen gang før, noen Mads Kaggestad tror kan gjøre sommerens Tour de France til den meste spennende på lang tid.

- Det er mange lag som kan kjempe om en plass på pallen, og kapteiner som tidligere var samlet på få lag er nå spredt på flere lag, og det er også større kamp om de beste hjelperytterne, påpeker Kaggestad, som har vurdert 2010-sesongen, blant annet med tanke på Tour de France, for TV 2 Sporten.

Han ser allerede frem til sommerens sykkelblodslit på kryss og tvers av Frankrike.

- Jeg gleder meg, for det er så mange spennende ryttere fordelt på så mange lag. Det blir et rotterace, og det blir utfordrende allerede fra første den første uken, men brostein og sidevind.

Slik vurderer Kaggestad lagene med sammenlagtkandidater:

RadioShack:
-RadioShack har et kjempespennende lag med Lance Armstrong og Levi Leipheimer i spissen. Jeg tror de kommer til å kjøre for Armstrong i Tour de France, men det har også en vinnerkandidat i Leipheimer. Det er et nytt og spennende engelsktalende lag, og det er disse lagene som har begynt å ta over i sykkelsporten, sier Kaggestad, og legger til:

- RadioShack setter alle i skyggen når det gjelder publisitet og interesse.

Lance Armstrong, Levi Leipheimer  (Foto: DAMIEN MEYER/AFP)
Lance Armstrong, Levi Leipheimer (Foto: DAMIEN MEYER/AFP)

Team Sky:
- At de hentet Bradley Wiggins blir avgjørende for strukturen i laget. Jeg tror ikke de har press på seg for å vinne Tour de France neste år, men de kommer nok til å gå for en topp fem-plassering for Wiggins. De kommer til å være veldig synlige, og de har hentet Serge Pauwels og Simon Gerrans fra Cervélo, som er spennende, sier Kaggestad.

Han tror ikke Wiggins inntreden på laget vil medfører store endringer i planene for lagets tre nordmenn, Kurt Asle Arvesen, Lars petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen.

- Jeg tror ikke det vil forandre situasjonen for de norske, og jeg tror heller ikke Wiggins vil vinne Tour de France, selv om de vil kjøre for ham - og da er Kurt utmerket å ha på laget.

- Jeg tror Edvald kommer til å få litt frihet på de lettere etappene, samt mulighetene til å gå i brudd. Men han må nok også hjelpe Wiggins om han gjør det sterkt.Sky kommer til å ha et voldsomt press på grunn av sitt enorme støtteapparat og budsjett.

PÅ SAMME LAG? Edvald Boasson Hagen regnes som Team Sky-klar, Bradley Wiggins kan bli det.  (Foto: Scanpix/)
PÅ SAMME LAG? Edvald Boasson Hagen regnes som Team Sky-klar, Bradley Wiggins kan bli det. (Foto: Scanpix/)

Astana:
- De har jo Alberto Contador, men har samtidig mistet halve laget til RadioShack. Contador innrømmer jo også at laget er svekket, og jeg tror ikke (Aleksandr) Vinokurov får kjøre Tour de France, selv om det ser ut til at han er sjefen i Astana. De stiller helt klart svakere når det gjelder mannskap.

Caisse d’Epargne:
- Caisse d’Epargne har jo Alejandro Valverde, og i tillegg har de hentet inn sterke ryttere som Marzio Bruseghin, Maurizio Soler og Juan Jose Cobo, samt Christophe Moreau som hadde en svak sesong i 2009, men som jeg tror kan få en oppsving i et nytt lag.

- Soler er en av de mest spennende signeringene. Han er en klatrekonge, men har blitt litt glemt etter den gode sesongen han hadde i 2008. Caisse d’Epargne har gjort gode signeringer. Det blir et meget spennende lag, men det er jo knyttet en del usikkerhet til de dopingmistankene Valverde har hengende over seg.

VINNER GULLTRØYEN: Kun en velt kan frata Alejandro Valverde sammenlagtseieren i Vueltaen. (Foto: JAIME REINA/AFP)
VINNER GULLTRØYEN: Kun en velt kan frata Alejandro Valverde sammenlagtseieren i Vueltaen. (Foto: JAIME REINA/AFP)

BCM:
- De har hentet Cadel Evans, men jeg vet ikke hvor mye laget kan bidra for ham. Jeg er veldig overrasket over at han valgte å gå til BCM.

Garmin:
- I Garmin har man Christian Vande Velde, som denne sesongen har slitt med både sykdom og skader, men likevel ble nummer åtte i Tour de France. I tillegg har de David Zabriskie, og de har hentet sterke folk som John van Summeren og den spennende svensken Fredrik Kessiakoff. Man kan se konturene av et samkjørt, spennende og offensivt lag. Det er nok skuffet over å ha mistet Wiggins, men vil fortsatt være offensive.

Resten:
- I tillegg har man jo Saxo Bank, med Schleck-brødrene på laget, og Liquigas som har tre meget sterke ryttere i Ivan Basso, Vincenzo Nibali og Roman Kreuziger. Cervelo er svekket, og det er ikke gunstig for Carlos Sastre.

Nibali  (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS)
Nibali (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS)

Sprint og klassikere:

- Team Sky, Qucik Step, Lotto, Cervélo og Saxo Bank med Cancellara blir de store klassikerlagene. Jeg tror Thor satser hardere på klassikerne i 2010, og samarbeidet med Haussler vil være bedre der enn det var i Tour de France. I klassikerne kan de angripe etter tur, sier Kaggestad.

Når det gjelder sprint forventer han at lag som Columbia, Cervélo og Garmin fortsatt vil gjøre seg gjeldende, samt at Alessandro Petacchi vil sørge for at Lampre blir en tøff kandidat til å dra i land sprintseiere.

Sprintlagene:

Team Columbia-HTC:
Mark Cavendish dominerte voldsomt i 2009, og det var ikke mange som slo den 24 år gamle supersprinteren. Nå har han i tillegg forsterket laget med en av Thor Hushovds hjelperyttere.

- Columbia har hentet Hayden Roulston fra Cervélo til Cavendish. Han er perfekt til en slik jobb, og han er en tøffing og hissigpropp, sier Kaggestad.

- Columbia er også ekstremt dyktige til å finne talenter, og det kan godt henne det kommer et nytt stjerneskudd derfra denne sesongen.

Mark Cavendish  (Foto: Jeff Roberson/AP)
Mark Cavendish (Foto: Jeff Roberson/AP)

Cervélo TestTeam:
- De har hentet noen unge ryttere, og jeg tror de kan gjøre det bra i klassikerne. Theo Bos, som fikk mye omtale da han dro ned en konkurrent i Tyrkia rundt, kan bli bra for Thor. Han er ettertraktet og et stort talent som jeg tror Rabobank kunne tenkt seg å beholde.

- Jeg trodde Heinrich Haussler kom til å forsvinne, men nå som han blir værende er han og Thor nødt til å utvikle samarbeidet. Haussler var den store overraskelsen i klassikerne forrige sesong, og jeg tror Cervélo ville være meget sterke i klassikerne når både Thor og Haussler kan angripe. Men de må samarbeide i Tour de France. Der gjorde ikke Haussler jobben sin denne sesongen.

Lampre - N.G.C:
- Det er stilig med Petacchi til Lampre. Det er en betydelig signering.

- Men Petacchi begynner jo å dra på årene?

- Jo, men samtidig er han en av de få som har slått Cavendish i år. Han har det i beina ennå.

Alessandro Petacchi  (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS)
Alessandro Petacchi (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS)

Garmin:
- Garmin har Tyler Farrar, og de har hentet Robbie Hunter i tillegg til at han har Julian Dean til å hjelpe seg. Farrar var en av de få som slo Mark Cavendish forrige sesong, sier Kaggestad.

Team Saxo Bank:
- Saxo Bank har hentet Baden Cooke, som har vunnet den grønne trøyen i Tour de France. Får de ham i form igjen blir han meget spennende.

Hva tror du om sykkelåret 2010? Del dine tanker i kommentarfeltet under!