FLERE FYLLEKJØRER: Flere ble tatt med førjulspromille i politiets desemberaksjon. (Foto: Colourbox)
FLERE FYLLEKJØRER: Flere ble tatt med førjulspromille i politiets desemberaksjon. (Foto: Colourbox)

Flere kjører i fylla

Langt flere ble tatt med førjulspromille i politiets omfattende desemberaksjon mot fyllekjørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andre uka i desember satte politiet over hele Europa inn store ressurser på en målrettet promilleaksjon.

Tallene fra den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen TISPOL - som koordinerte aksjonen - viser at 11 744 personer ble anmeldt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, mens 539 ble tatt for å være påvirket av andre rusmidler. Totalt 634 280 bilister ble kontrollert.

Flere tatt

Fjorårets aksjon, på samme tid, resulterte i totalt 1 009 926 kontrollerte førere, 14 185 anmeldt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, og 1087 for kjøring under påvirkning av andre rusmidler enn alkohol.

I Norge kontrollerte politiet 33 687 førere og 75 personer ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Ifølge politiinspektør Roar S. Larsen i UP har ikke alle tallene kommet inn, og forventes bli noe høyere.

I løpet av fjorårets aksjon ble 42 471 førere kontrollert hvorav 47 anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

– Det vil med andre ord si at det i år er anmeldt flere førere enn i fjor, selv om færre er kontrollert. Årsaken kan være at vi har vært flinkere til å plukke ut ruskjørerne, opplyser Larsen til tv2nyhetene.no

Norge på bunn

Andelen av de kontrollerte førerne anmeldt er likevel langt lavere i Norge sammenlignet med de andre europeiske landene.

Totalt for alle landene er andelen av førerne anmeldt for alkoholpåvirket kjøring på mellom 1 og 2 %, mens for Norge sin del er andelen av de kontrollerte førere anmeldt på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosent i 2008 og 2009.

– Vi har en lav andel promillekjøre i Norge, men vår ambisjon er at tallet fortsatt skal ned, opplyser Roar S. Larsen.

En rapport fra Vegdirektoratet avslører at i 22 prosent av alle dødsulykker fra 2005 til 2008 var ruspåvirkning en medvirkende årsak.