Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).
Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).

Trippeldrapsdømt: – Jeg er skyldig, men trenger hjelp

Drapsmannen fra Tromsø ba om hjelp da ankesaken startet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hålogaland lagmannsrett starter fredag behandlingen av ankesaken etter trippeldrapene på Tomasjord i Tromsø 22. mars i år.

Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44) ble brutalt drept av leieboeren i huset.

Fare for gjentagelse

Den 39 år gamle mannen fra Finnmark ble i Nord-Troms tingrett dømt til 21 års forvaring i september. Retten viste til at de drapene var særdeles rått utført, og at det er fare forgjentagelse. Forsvarer Christian Wiig hadde bedt om at hans klient dømmes til tvungen psykisk behandling, mens aktor ville ha forvaringsdom.

– Tiltalte har problemer med å realitetsorientere seg, og det finnes ingen formildende omstendigheter, og vilkår for forvaring er til stede, heter det i dommen.

Psykotisk

Han erkjenner fakta, men hevder han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han har anket lovanvendelsen og tidsrammen på forvaringstiden. Advokat John Christian Elden representerer den drapsdømte mannen i lagmannsretten.

39-åringen hevder han ikke fått medisinsk hjelp.

– Jeg har bedt om å få snakke med psykologer eller en psykiater, men får ingen hjelp til å finne ut av det som foregår oppe i hodet mitt. Jeg er skyldig. Sperr meg inne, men jeg trenger hjelp, sa han i retten fredag.

Fikk piller og råd

I forkant av drapene var 39-åringen flere ganger innlagt på psykiatisk sykehus på grunn av rusutløste psykoser. Han hevder at han ikke fikk noen behandling, men bare formaninger om å ikke ruse seg.

– Så ga de meg noen tabletter.

Han sier at han var styrt av indre stemmer. En gang skal stemmene ha bedt ham om å klatre til topps i masta på Hurtigruta. Det gjorde han. Han skal også ha kastet en lommebok med 30-40.000 i ovnen etter oppfordring fra disse stemmene.

Drikke blod

Det er den onde stemmen som ha ham om å drepe fem mennesker. Etter de tre drapene, fikk han beskjed om å drikke blodet deres.

39-åringen er opptatt av eksistensielle spørsmål, og vil studere filosofi eller teologi. For tiden sitter han i Trondheim fengsel.

Statsadvokat Ole B. Sæverud mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter i saken. Han ppåpekte at den drapsdømte heller ikke har bidratt til å lette politiets etterforskning.

Strider mot menneskerettighetene

Forsvarer Elden åpnet sin proserdyre med å stille spørsmål om hvorvidt hans klient burde straffes, eller om han i stedet burde frikjennes. Elden mener basis for dommen i tingretten er i strid med menneskerettighetene, og tolkningen av psykose forårsaken av selvforskyldt rus.

Han viser til artikkel 7 i menneskerettighetskonvensjonen, og mener Høyesterett har gått for langt i å tolke straffelovens §44 dithen at handlinger begått i selvforskyldt rus skal dømmes som om man var edru.

Elden sa videre at selv om det var selvforskyldt, så var han i psykose. Dette mener han retten må ta hensyn til som et argument for straffenedsettelse.