Heroin sprøyte narkotika (Foto: TV 2)
Heroin sprøyte narkotika (Foto: TV 2)

Frykter miltbrann-infisert heroin er i omløp

Folkehelseinstituttet er på vakt etter at sprøytemisbrukere er bekreftet smittet i Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at to sprøytemisbrukere er bekreftet smittet av miltbrann i Skottland, er Folkehelseinstituttet på vakt mot mulige tilfeller av miltbrannsmitte blant hovedstadens rusmisbrukere.

– Folkehelseinstituttet vil følge ekstra nøye med. Miltbrann er en varslingspliktig sykdom, og det innebærer at kommunelegen og Folkehelseinstituttet varsles dersom det oppstår et tilfelle i Norge. Man vil da lete etter smittekilden, sier avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge i Folkehelseinstituttet til tv2nyhetene.no.

Avdelingsdirektøren legger til at man ut fra tidligere erfaringer vet at narkotikapartier som er smittet, ikke har vist seg å spre seg til mange land.

Frykter infisert heroin

Den livsfarlige bakterien sprer seg etter alt å dømme gjennom infisert heroin som selges i narkotikamiljøene, og alarmen gikk i den skotske byen Glasgow etter at en 37 år gammel mann døde på et sykehus.

37-åringen var smittet av den livsfarlige bakterien, og nå oppfordrer Glasgows helsemyndigheter de sprøytenarkomane om å passe på.

To andre sprøytemisbrukere er testet, og prøvene viste at en kvinne også var smittet av den dødelige bakterien. Prøvesvarene for den tredje som er mistenkt smittet, ventes å være klare i neste uke, melder britiske medier.

Alle tre hadde infeksjoner på de samme stedene på kroppen der de injiserte sprøytene.

Nordmann døde av miltbrann i 2000

Helsepersonell som jobber med sprøytemisbrukere er advart om smittetilfellene, og et utbruddsteam overvåker situasjonen og driver smittesporing.

I 2001 avdekket internasjonale politimyndigheter at miltbrann-heroin var i omløp, og den internasjonale politiorganisasjonen Europol slo alarm etter at det ble meldt inn tilfeller av smittede narkomane inn til europeiske helsemyndigheter.

I Norge samarbeidet Kripos og Folkehelseinstituttet om granskingen av et miltbranndødsfall i 2000, etter at obduksjonen av en sprøytemisbruker viste at personen var smittet av miltbrann.

De norske undersøkelsene tydet på at narkotikaen, som kom fra Afghanistan, trolig ble brakt inn i landet av et geiteskinn som var infisert med miltbrannsporer.