Farlige fanger skaffet seg nettilgang på cella

Fem av landets farligste fanger skaffet seg internettilgang fra cella på Ila, stikk i strid med sikkerhetsreglene. Dermed har det vært fritt fram for å planlegge ny kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsbruddene på Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt på Østerås i Bærum er ett av de groveste som er oppdaget i Norges strengest bevoktede fengsel, skriver Aftenposten.

Minst fem innsatte har over lengre tid hatt full tilgang til å kommunisere over internett etter å ha smuglet inn modem. Dermed har noen av Norges farligste kriminelle som soner lange dommer for drap, ran, narkotikasmugling og organisert kriminalitet, hatt full tilgang til omverdenen, med fri tilgang til å planlegge flukt, påvirke vitner eller drive kriminell virksomhet.

Én av tre, om lag 40 fanger ved Ila har fått dispensasjon til å ha datamaskin på cella.

Sikkerhetsbruddene ble oppdaget da fengselstjenestemenn fikk mistanke om at en av fangene hadde tilgang til internett.

- Vi kan slå fast at det har vært ukontrollert kommunikasjon ut av Ila landsfengsel. Vi har nå inndratt de 40 datamaskinene. Når de eventuelt får dem tilbake, er ikke avklart., sier fungerende avdelingsdirektør Suzanne Five i Justisdepartementet, som understreker at de ser alvorlig på saken. (©NTB)