tannie_stine (Foto: TV 2)
tannie_stine (Foto: TV 2)

Arrestert etter klima-demonstrasjon

Stine Gry Jonassen og Tannie Nybroe er arrestert og siktet for å arrangere ulovlig demonstrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pressevakten ved Københavns politi sier at de to unge damene er siktet for vold mot offentlige tjenestemenn, og for å oppfordre til ulovlig demonstrasjon og opptøyer.

– De er varetektsfengslet fram til 23. desember, sier hun til tv2nyhetene.no.

Ville ta seg inn på Bella

De to danske kvinnene skal ha stått i bresjen for å arrangere forsøket på å ta seg inn i Bella Center, hvor klimakonferansen utspiller seg. Under slagordet «Reclaim Power» skulle aksjonister ta seg inn i senteret og gi stemme til de fattige landene.

De to sto fram på TV 2 Nyhetene og fortalte om planene sine 6. desember – se video:

(Artikkelen fortsetter)

368856

De to arresterte danskenes allierte mener det er både skandaløst og udemokratisk at de er siktet for vold og opptøyer.

– Slipp dem fri med en gang og frafall siktelsen. Dette er et brudd på ytringsfriheten. Det er hårreisende at jentene er arrestert. De har hele tiden sagt at de ikke ville bruke våpen og at dette var en fredelig demonstrasjon, sier Nicola Bullard til TV 2 Nyhetene.

– Kriminalisering av uenighet

Hun er leder for Focus on the global south, en av organisasjonene som var med og organiserte Reclaim Power-aksjonen.

Hun kaller det hårreisende at myndighetene reagerer på å pågripe demonstrantene.

– Dette er kriminalisering av uenighet, sier hun.

Bella stenger dørene

Det er ikke bare politiet som får kritikk. Bella Center er så godt som stengt for alle frivillige organisasjoner som er akkreditert til frivillige. Torsdag var det bare 300 personer som slapp inn i senteret. 33.000 personer er akkreditert, og det er plass til 15.000 akkrediterte på en gang.

Mange av de afrikanske landene bruker uavhengige organisasjoner som rådgivere i forhandlingsprosessen. De mister en viktig brikke i forhandlingene.

– Det er skandaløst, konstaterer Nicola Bullard.

– Når de frivillige blir stengt ute stenger de ute alle som er uenige med prosessen, og det er udemokratisk. Dette utvikler seg til å bli en farse, sier hun.

– Antimenneskelig

TV 2 Nyhetene snakket torsdag ettermiddag med Nnimmo Bassey. Han er leder for Friends of The Earth, som organiserer 47 miljøorganisasjoner fra forskjellige land. Dette gjør organisasjonen hans til verdens største miljøvernorganisasjon, men torsdag slapp han ikke inn i Bella Center.

Han mener det er skandaløst at et FN-arrangement ikke slipper akkrediterte inn.

– Bella Center har blitt en festing, helt militarisert og antimenneskelig. De er redde for å ha folk inne i bygningen, men vi er nødt til å ha observatører der til å se hva forhandlerne gjør. De vil gjøre alt bak lukkede dører, og de representerer oss. Dette er fullstendig uakseptabelt, sier Bassey til TV 2 Nyhetene.