REKORDPRISER: Strømprisene har bare én uke i vinter  slått alle rekorder.  (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
REKORDPRISER: Strømprisene har bare én uke i vinter slått alle rekorder. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Sjokkhøye strømpriser mellom 16 og 18

Det blir gigantpriser på strøm i store deler av Norden torsdag ettermiddag. Prisen blir på nesten tolv kroner per kilowatt time.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom klokken 16 og 18 torsdag blir det en pristopp på nesten tolv kroner per kilowatt time. Kun Sør-Norge, Jylland og Fyn slipper unna de høye prisene.

Kulde og tekniske problemer på svenske kjernekraftverk er årsaken til at prisen blir så høy. Normalt ligger kraftprisen på rundt 30 øre per kilowatt time.

Det er først og fremst industrien som vil merke prishoppet, men også husholdninger som har spotkontrakter bør være forsiktige med strømbruken torsdag ettermiddag.

Kommer du til å bruke mindre strøm i ettermiddag? Avgi din stemme og diskuter under.

Kunne tjent millioner

Ved Tafjord Kraft i Ålesund går produksjonen for fullt torsdag. Vanligvis tjener selskapet 100.000 kroner timen når de leverer kraft. I timene mellom 16 og 18 kunne de tjent hele sju millioner kroner – hvis de ikke hadde hatt faste kontrakter.

– Det hadde vært en stor dag i dag hvis vi ikke hadde prissikring allerede, sier markedsdirektør i Tafjord Kraft, Asbjørn Krohn Dalen til TV 2.

– Hva blir konsekvensene for kundene?

– Storindustrien har vanligvis faste kontrakter, mens husholdningene er mindre sikret. De vil merket det, men det er bare to timer så det vil ikke gjøre det sore utslaget, mener Dalen.

Sjekk TV 2s strømbarometer her.

Kan stenge bedrifter

Enkelte bedrifter vurderer å stenge torsdag ettermiddag.

– Hvis de har timesmåling på abonnementene sine, og ikke har prissikret det, er det vel verdt et regnestykke, ja, sier Asbjørn Krohn Dalen.

Prisstigningen gjelder all kraft som er på den nordiske kraftbørsen.

370331