Mustang - den amerikanske legenden

Du avgjør hva som blir 10-årets bil. Vi har valgt 20 kandidater - og presenterer èn hver dag. Klikk her for å stemme:

Stikkordet er VW Golf. Jada, vi kommer til Ford Mustang GT, men bli med en liten runde først. Bilverden har noen så og si evigvarende stjerner. Biler som henger med i tiden, og utvikler seg med den. Biler som beholder navn og modell, i tiår på tiår - som Golf. I vår kåring av 10-årets bil, er det én slik bil, men det er ikke bestselgeren fra Volkswagen. Bilen er derimot amerikansk, og heter Ford Mustang GT.

Den første generasjonen debuterte i 1964. Det ble en klassiker. Men med andre, tredje og fjerde generasjon forsvant legendestatusen sakte, men sikkert.

I 2004 ble dagens Ford Mustang lansert, og ringen er på mange måter sluttet. Designet er det samme som vi kjenner igjen fra den første bilen, og fra filmen Bullitt. Legenden har gjenoppstått.

Andrefiolin

2000-tallet har ikke vært det beste tiåret i amerikansk bilhistorie. Det gikk på autopilot i første halvdel, med unntak som Chrysler 300C. Men i det store og det hele, var det i løpet av de siste ti årene at de amerikanske gigantfabrikkene la grunnlaget for krisen de opplever nå. Vi snakker "hovmod står for fall."

Ford har spilt andrefiolin i forhold til General Motors siden 1960-tallet - men gir nå generalen et kraftig slag tilbake. Ford Mustang er symbolet på fabrikken som begynte å gjøre de riktige tingene til riktige tid.

Entusiast

Basismodellen kom med en fireliters V6 på 210 hester, men det er V8-modellene som har legendeblod i årene.

Eksteriør og interiør kan sammenlignes med Mini One - i det at man henter opp noe gammelt og setter det i en ny setting. Bortsett fra at settingen ikke er like ny her. Vi snakker stiv bakaksel, og en typisk broomende amerikansk muskelbil. Og det er altså det det handler om. Deilig!

I Norge har Ford Mustang GT vært et importprosjekt for entusiaster, og et dyrt sådant hvis man har registrert den på norske skilter. Men da har man også fått seg en bit av amerikansk bilhistorie, fra den eneste giganten som har god seilføring også inn i neste tiår - etter brottsjøer med finanskrise og klimautfordringer.

Ford Mustang GT representerer noe av det som er bra med amerikansk bilindustri. Men rundt neste sving truer klimautfordringer. La oss håpe dagens Ford Mustang GT beholder statusen sin, selv i vanskelige tider - slik gårsdagens ikke klarte.

Broomfaktor: Noe av det tøffeste noen noensinne hadde sett.

3065424

Ford Mustang_GT
Ford Mustang_GT
Ford Mustang_GT_2005_800x600_wallpaper_53
Ford Mustang_GT_2005_800x600_wallpaper_53
Ford Mustang_GT_2005_1280x960_wallpaper_63
Ford Mustang_GT_2005_1280x960_wallpaper_63
Ford Mustang_GT_2005_800x600_edited 1
Ford Mustang_GT_2005_800x600_edited 1