connie_hedegaard (Foto: SCANPIX)
connie_hedegaard (Foto: SCANPIX)

Kjemper for å redde klimaavtale

Danskene dropper ny klimaavtale og setter alt inn på videreføring av gamle avtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, leder for klimaforhandlingene i København, vil likevel ikke legge fram et forslag til en helt ny klimaavtale, skriver Politiken.dk. Dermed ser det ut til at håpet om en ny juridisk og politisk bindende internasjonal klimaavtale er ute.

Setter ned nye forhandlingsgrupper

Kyoto-avtalen har fått kritikk for å være for lite ambisiøs og for vag i sine krav. Målet med konferansen i København var å spikre en helt ny klimaavtale, som skulle være mer ambisiøs – og ikke minst bindende for alle som samtykker til den.

Forhandlingslederne vil torsdag sette ned to kontaktgrupper, som under ledelse av den danske statsråden Connie Hedegaard skal arbeide videre med forhandlingene i to spor: Kyoto-avtalen og klimakonvensjonen. Gruppen av u-land, G77-landene, satte foten ned for forhandlinger om en helt ny avtale, og ønsket heller å videreutvikle nettopp Kyotoavtalen og klimakonvensjonen.

Norske miljøvernere forventer initiativ fra rike land: (artikkelen fortsetter)

370285

Den ene gruppen jobber med en videreføring av Kyoto-avtalen, mens den andre drøfter et felles rammeverk som kan inkludere alle verdens land.

Redde det som reddes kan

Mens formålet med klimakonferansen var en omfattende og bindende avtale om klimatiltak, vil resten av konferansen i stedet dreie seg om å redde stumpene.

– Nå prøver vi å se hvor mye vi kan redde, sier en kilde i forhandlingsledelsen til Politiken.dk.

Forhandlingslederne, som består av danske regjeringsmedlemmer, har fått klarsignal fra G77-landene om å fortsette med allerede eksisterende klimaavtaler.

Flere danske medier bekrefter at Lars Løkke Rasmussen har bestemt seg for å ikke legge fram flere forslag til klimaavtaler for fortsatt forhandling. Nyhetsbyrået Ritzau siterer en anonym kilde som sier dette er et taktisk grep fra den danske forhandlingsledelsen for å få deltakerlandene til å vise mer initiativ. Ett av problemene under konferansen har vært at ingen av landene som har delegater i København ønsker å forplikte seg.

– Det er et forsøk på å få regjeringssjefene til å komme og redde det hele, heter det fra Ritzaus kilde.

– Kjemper som gale

– Vi kjemper som gale og har ikke gitt opp. Men vi trenger hjelp fra verdens ledere. De må gi opp spillet sitt, ellers blir det vanskelig, sier en kilde i formannskapet til Politiken.dk.