Politiet vegrer seg for å anmelde familievold

Politiet har instruks om å anmelde ved utrykninger som gjelder familievold, men gjør det svært sjelden, viser doktorgrad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Knut Storberget (Ap) lovet onsdag økt innsats mot familievold

– Vi er mye flinkere til å si ifra og flyr til media når politiet kommer for sent, eller noen tukler med naboens bil. Men når vi har en mistanke om at noe er galt i naboleiligheten, og vi ser et blått øye på en unge, har vi problemer med å si ifra, uttalte Storberget til TV 2.

Men ifølge doktorgradsavhandlingen «Politiinngrep i familiekonflikter» ligger en del av problemet i ministerens egne rekker.

– Politiet har instruks om å anmelde vold, men svært få av tilfellene blir likevel anmeldt av politiet. Patruljene har en rekke begrunnelser for å la være å skrive anmeldelser. Voldens alvorlighetsgrad, et utydelig hendelsesforløp og motstand mot samarbeid fra offerets side spiller gjerne inn, sier doktorgradsforfatter Geir Aas til Forskning.no.

Storberget viste i sitt utspill til en undersøkelse som viste at 1.300 barn rapporterer ukentlig om at de er utsatt for eller har vært vitne til vold i hjemmet.

Doktorgraden, som har fokusert på menns vold mot kvinner, avdekker også at politipatruljene ofte blir satt i et dilemma ved at kvinnene ber dem la være å anmelde saken, til tross for at lovverket tilsier det. (©NTB)