Alarmerende økning i sykefravær (Illustrasjonsbilde). (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Alarmerende økning i sykefravær (Illustrasjonsbilde). (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Rekordhøyt sykefravær

Aldri før har sykefraværet i Norge vært høyere enn i tredje kvartal i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De samlede fraværstallene for tredje kvartal, som offentliggjøres fredag, er ifølge Bergens Tidende dramatisk mye høyere enn det regjeringen la til grunn da statsbudsjettet ble presentert for to måneder siden.

Øker mest blant menn

Fra 1989 og fram til i fjor økte forskjellen på menns og kvinners sykefravær fra 36 til 77 prosent. Men under finanskrisen i år ble trenden brutt. Nå er det først og fremst menns fravær som øker. Her er økningen på 10,7 prosent fra andre kvartal 2008 til samme kvartal i år. Økningen blant kvinner har vært mye lavere.

Nødvendig fravær

I andre kvartal i år var fraværet 7,1 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. På årsbasis nærmer fraværet seg nesten 9 prosent. .Men sykefraværet har i følge leger vært nødvendig for å unngå smitte og enda høyere fravær.

Stoltenberg varslet økningen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har fryktet en slik utvikling. 18. november ga han et forvarsel om hva de nye tallene vil vise da han sa at «ny informasjon fra Arbeids- og velferdsdirektoratet tyder på at det trygdefinansierte sykefraværet per sysselsatt kan øke med 10 prosent fra 2008 til 2009».

Det kan betyr at Stortinget kan ha bevilget over 4 milliarder kroner for lite til den folketrygdfinansierte syketrygden når regnskapet for 2009 skal gjøres opp en gang til neste år