FARE FOR RIKETS SIKKERHET: mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, man hvis Krekar blir sent tilbake til hjemlandet kan ikke Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari garantere for hans sikkerhet. (Foto: TV 2/SCANPIX)
FARE FOR RIKETS SIKKERHET: mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, man hvis Krekar blir sent tilbake til hjemlandet kan ikke Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari garantere for hans sikkerhet. (Foto: TV 2/SCANPIX)
FARE FOR RIKETS SIKKERHET: mulla Krekar forlater Høyesterett etter at landets høyeste domstol har avgjort at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet.  (Foto: Terje Bendiksby)
FARE FOR RIKETS SIKKERHET: mulla Krekar forlater Høyesterett etter at landets høyeste domstol har avgjort at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. (Foto: Terje Bendiksby)

Irak gir ingen garanti for Krekars sikkerhet

Irakiske myndigheter vil ikke garantere for mulla Krekars sikkerhet dersom han blir sendt tilbake, opplyser landets utenriksminister til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For over to år siden slo Høyesterett at mulla Krekar kan sendes tilbake til Irak. Men så langt har ingenting skjedd.

Krever sikkerhetsgaranti

For at Krekar skal sendes tilbake, krever Norge garanti for mullaens sikkerhet. Onsdag møtte Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari utenrikskomiteen på Stortinget. Han kunne ikke gi noen garantier.

– Vi har ikke kommet dit ennå. Vi diskuterer fortsatt bekymringen dere har og vår egen bekymring i saken. Det er visse spørsmål knyttet til hvordan dette skal gjøres. Nå skal vi ha først ha møter om saken, så får vi se, sier Zebari til TV 2 Nyhetene.

Les også:PST-sjef: – Send Krekar ut

Møter utenriksminister Støre

Onsdag kveld spiser Zebari middag med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Torsdag møter han justisminister Knut Storberget (Ap), og oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Med Statoil som fersk operatør i Irak står to temaer på blokka: Hvordan få oljen ut av Irak og mulla Krekar inn.

Les også: – Krekar mistenkt i terrorsak i Sveits

Ifølge lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Marie Eriksen (H), kom det på møtet frem at det åpenbart har vært samtaler mellom norske og irakiske myndigheter om Krekar i mange omganger, uten at det er kommet til noen resultater foreløpig.

Zebari skal ha gitt komiteen en grundig gjennomgang av forholdene i Irak før det planlagte valget i mars. Men noen klare svar om mulla Krekar kunne han ikke gi.

– Vi fikk en bekreftelse på at det har vært mye kontakt mellom norske og irakiske myndigheter. Men vi fikk ingen garantier eller tidsangivelser for når en tilbakesendelse kan skje, sier Eriksen til TV 2.

Diskuterte Ashraf-leiren

Et annet tema på møtet i Stortinget var forholdene i Ashraf-leiren i Irak, som ligger like ved grensen til Iran og som huser rundt 3400 tilhengere av den iranske opposisjonsgruppen Folkets mujahedin. Flere av dem som bor i leiren, har tidligere bodd i Norge, og én av innbyggerne i leiren er norsk statsborger.

I sommer stormet irakisk politi leiren, flere ble drept og skadd og 36 menn ble arrestert.

Jan Arild Ellingsen (Frp) sier ifølge NTB at Zebari var åpen om forholdene i leiren. Han inviterte norske myndigheter til å komme besøk når som helst.

Kan bli satt i forvaring

Mulla Krekar er ifølge Høyesterett en fare for rikets sikkerhet. I høst satte regjeringen ned en arbeidsgruppe som vil vurdere forvaring av utviste personer som utgjør en slik trussel.

Jan Bøhler som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet mener regjeringen i løpet av våren vil ha på plass et lovverk som åpner for å sette Krekar i forvaring.

– Du kan ikke ha en egen lov for mulla Krekar, men det er klart at det er erfaring fra denne typen saker som ligger bak denne vurderingen i Soria Moria som åpner for dette, har Bøhler tidligere uttalt til VG.

370175