Karl Johans gate i Oslo er pyntet til jul. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Karl Johans gate i Oslo er pyntet til jul. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Menn nøler med julegavene

Kvinnene er innkjøpssjefer i hjemmet. I alle fall når det gjelder juleshopping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste julegavene kjøpes av kvinner, men det er menn som handler de dyreste presangene

Hvis du ikke har begynt å kjøpe julegaver ennå, er du sannsynligvis mann. For kvinner har full kontroll på julegavehandelen. En av tre er allerede ferdig med julepresangene.

Det motsatte er tilfelle for menn. En av tre har ikke engang begynt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Steen & Strøm.

LES OGSÅ: Slik unngår du toll på julegavene

– Kvinner bedre forberedt

– Dette bekrefter våre antakelser om kvinner og shopping. De er bedre forberedt, flinkere til å planlegge og mer strukturerte enn menn, sier Karl Fredrik Lund, markedsdirektør i Steen & Strøm til TV 2.

Vi handler for til sammen 45 milliarder kroner i desember, og handelsbransjen mener vi igjen går mot tidenes julehandel.

– Vi hadde en forsiktig start på julehandelen. Første uken lå vi et halvt prosent over fjoråret. Men den andre uken i desember har vi hatt en økning på mellom fire og fem prosent i forhold til 2008.

Prognosen for året indikerer en vekst på cirka to prosent, og det er tidenes julehandel, forklarer Lund.

Karl Johans gate i Oslo er pyntet til jul. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Karl Johans gate i Oslo er pyntet til jul. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Vil ha gavekort

Det er damene som er familiens innkjøpssjef. De handler i gjennomsnitt 15 julegaver til familie og venner, mens mannen kjøper ni presanger.

Menn er etternølerne, og spesielt unge menn drøyer lengst mulig før julegavene blir kjøpt. Kanskje er det panikken og stresset i dagene før julaften som gjør at menn blar opp mer penger.

For det er menn som kjøper de dyreste gavene, og det henger kanskje sammen med at kvinner fortsatt ønsker seg smykker. For menn er det i år mer populært med gavekort.

Slips og drill er ikke lenger på ønskelisten til nordmannen.

– Vi ser at det er flere som ønsker seg gavekort i år. Kvinnene holder seg til tradisjonen og ønsker seg klær og smykker, sier Lund.

Er du blant dem som fortsatt ikke har begynt på juleshoppingen, så anbefaler butikkene deg å handle på dagtid. Da er det færre folk, og lettere å finne fram i varejungelen.