Sjefingeniør Egil Nordengen er glad for at den kvinnelige juksemakeren nå er domfelt. 18 åringen ble avslørt da hun avla teoriprøve ved Hafslund trafikkstasjon, utstyrt med skjult kamera og radiokommunikasjon. Kvinnen ble dømt for brudd på veitraikkloven og forskriften om trafikkopplæring. Foto: TERJE ANDRESEN
Sjefingeniør Egil Nordengen er glad for at den kvinnelige juksemakeren nå er domfelt. 18 åringen ble avslørt da hun avla teoriprøve ved Hafslund trafikkstasjon, utstyrt med skjult kamera og radiokommunikasjon. Kvinnen ble dømt for brudd på veitraikkloven og forskriften om trafikkopplæring. Foto: TERJE ANDRESEN

Tok førerprøven med kamera og ørepropp

Kvinnen ble avslørt med skjult kamera og ørepropp da hun skulle ta lappen på Hafslund trafikkstasjon.

Den tredje gangen den 18 år gamle kvinnen møtte for å avlegge teoridelen av førerprøven var hun grundig «forberedt». Men dessverre hadde ikke den irakiskfødte Oslo-kvinnen brukt sine ressurser på pugging. For å unngå stryk for tredje gang, betalte hun i stedet 3000 kroner til en 23 år gammel albaner.

Ved ankomst Hafslund trafikkstasjon, festet han et kamera skjult på armen til kvinnen. Samtidig ble 18-åringen utstyrt med en propp i øret slik at hun hadde radiokontakt med sin medhjelper. Ved hjelp av kameraet kunne 23-åringen se spørsmålene kvinnen hadde fått, og via nevnte ørepropp ble 18-åringen gitt de riktige svarene.

Besto på 17 minutter

Medhjelperen hadde for øvrig gitt garantier om at hun ikke ville bli oppdaget, og forklarte at det i Norge ikke finnes noen jukselov som kunne straffe henne.

Den unge kvinnen brukte bare 17 minutter på å «bestå» prøven. Men hun fikk raskt erfare at Statens vegvesen har rustet opp i kampen mot fuskerne.

– Damene som organiserer teoriprøvene ved Hafslund trafikkstasjon, skjønte fort at noe var galt. Blant annet fordi etaten har investert i utstyr som registrerer elektronisk aktivitet, forklarer Egil Nordengen, sjefingeniør i Statens vegvesen.

Avansert utstyr

18-åringen nektet først for å ha befattet seg med juks, men etter at politiet ble koblet, inn erkjente hun sitt brøde. Og nå har hun fått sin dom i Oslo tingrett.

– I skjerpende retning bemerker retten at hun gjennom sin bevisste handling har forsøkt å oppnå en offentlig godkjenning ved ulovlige midler. Handlingen har et profesjonelt tilsnitt i det hun gjennom sin medhjelper har brukt avansert utstyr mot betaling, og der igjennom oppnådd et resultat hun ikke har krav på.

Ikke noe nytt

Statens vegvesen må avsette betydelige ressurser i form av personale og elektronisk kontroll ved gjennomføring av prøvene. Trafikksikkerhetshensyn tilsier en streng reaksjon, skriver tingrettsdommer Sissel Domaas. Som mener 18 dagers betinget fengsel og 5000 kroner i bot er passende straffereaksjon.

Det jukses mye på føreprøver, og fusk med kamera og radiokommunikasjon er intet nytt. Men dette er første gang det skjer i Sarpsborg.

– Ja, men her det er avslørt flere andre former for juks. Blant annet må vi jevnlig sjekke ordbøker som deles ut til fremmedspråklige. I disse har det flere ganger vært ført inn koder, forteller Egil Nordengen.

Si din mening - og vinn T-skjorte. Klikk her: