FOR SVAK: 800.000 doser med svineinfluensavaksine beregnet på barn, blir trukket tilbake fra markedet i USA fordi de er for svake. (Foto: HORACIO VILLALOBOS/EPA)
FOR SVAK: 800.000 doser med svineinfluensavaksine beregnet på barn, blir trukket tilbake fra markedet i USA fordi de er for svake. (Foto: HORACIO VILLALOBOS/EPA)

800.000 vaksinedoser tilbakekalles i USA

Svineinfluensavaksinen beregnet på barn viser seg å ikke være sterk nok.

Helsemyndighetene i USA har tilbakekalt 800.000 doser med svineinfluensavaksine beregnet på barn. Det er det granske medisinfirmaet Sanofi Pasteur som står bak denne vaksinen, som viser seg å være for svak.

Vaksinen som blir tilbakekalt fra butikkene er beregnet på barn fra seks måneder opptil tre år gamle.

LES OGSÅ: Hver sjette amerikaner har hatt svineinfluensa

Dosene ble distribuert ut over hele landet forrige måned, og mange har allerede blitt brukt, melder nyhetsbyrået AP.

Leger fikk beskjed om tilbaketrekningen tirsdag.

Svakere styrke

Influensaekspert Anne Schuchat mener at foreldre ikke trenger å bekymre seg.

– Vaksinen er fortsatt trygg, hevder hun.

Tester som ble gjort før vaksinen ble sendt til USA, viste at den var sterk nok. Men tester gjort noen uker etterpå, viste at styrken hadde sunket litt under det nivået som er påbudt. Det er uvisst hva som er årsaken til dette.

Små barn skal ha to doser svineinfluensavaksine, tatt med en måneds mellomrom. Ifølge Schuchat er det ikke nødvendig å vaksinere barna på nytt, selv om de har blitt vaksinert med dosene fra det partiet som nå trekkes tilbake.

95 millioner doser

Svineinfluensavaksine har vært tilgjengelig i USA siden oktober, og siden da har 95 millioner vaksinedoser blitt distribuert i USA.

Det var Sanofi Pasteur som tilbakekalte partiet. Firmaet rapporterte videre til de amerikanske helsemyndighetene.

AP har ikke klart å få en kommentar fra firmaet.

Sanofi Pasteur arbeider utelukkende med å utvikle og selge vaksiner, og lister seg selv som det fremste firmaet i verden på influensavaksine. Influensavaksiner blir produsert i Frankrike og Pennsylvania.

I Europa har firmaet kontor i 19 land. Det norske kontoret ligger i Sandvika.