julestjerne NETT
julestjerne NETT

Hanne Krogh: Obama er som Sonja

Filmen «Reisen til julestjernen» har skapt julestemning hos både store og små i hele 25 år.

Filmen «Reisen til julestjernen» har vært å se på landets kinoer hver jul siden premieren i 1976.

For Hanne Krogh har denne filmen en helt spesiell plass i hjertet.

- Den gir oss tilbake denne tillitsfulle troen på at noe er godt. Og jeg tror vi trenger det, spesielt i vår tid.

hanne2-web
hanne2-web

Ukult å spille Sonja

Hanne Krogh syntes dengang det ikke var noe særlig kult å spille Sonja, som bare var snill, men sier i dag at det var fordi hun forvekslet vennlighet med veikhet.

- Nå når jeg er blitt en voksen kvinne så ser jeg at Sonja er en ganske flott rollemodell, for når alle rundt henne sier at nei, det kan du ikke gjøre, så sier hun: Jo, men det er jeg som må gjøre det. Så går hun ut og trosser farer og finner stjernen på grunn av mot og godhet.

- Så nå i dag har jeg et helt annet forhold til hvor sterk den kvinnen er. Jeg synes hun er en flott rollemodell!

Barack Obama er vår tids Sonja

- Jeg har tenkt på det nå i disse fredspristider, at jeg synes på en måte Barack Obama er vår tids Sonja, nettopp fordi han har klart å så denne tillitsfulle troen i oss, sier Hanne.

- Vi kan være for eller mot midlene han bruker, men han har klart å senke temperaturen i en opphetet verden.

Sonjas reise

I «Reisen til julestjernen» foregår handlingen i et lite kongedømme et sted i Eventyrland.

En julenatt forsvinner lille prinsesse Gulltopp fra slottet. Hun er dratt avgårde for å finne julestjernen, forledet av hennes onkel, den forfengelige og maktbegjærlige greven.

Når kongen og dronningen får vite at prinsessen er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Kongen forbanner julestjernen, som han gir skylden for sin ulykke. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet.

En julaften mange år senere kommer et omreisende gjøglerfølge til slottet. I følget er også Sonja - en vakker unge pike. Når Sonja får høre om kongens sorg, tilbyr hun seg å finne julestjernen for kongen, slik at han kan få sin kone og datter tilbake.

På Sonjas farefulle ferd møter hun gode hjelpere på veien, deriblant hekser, smånisser og selveste julenissen.

Oppusset filmversjon

Det er i år 25 år siden filmens premiere og i den anledning slippes ferske filmkopier med nye lydeffekter, oppfriskede farger og kontraster, nye for- og ettertekster, nye digitale bildeeffekter og ny stereomiks av lyden.