jan erik kjær ler (Foto: Lasse Sandaker Nielsen)
jan erik kjær ler (Foto: Lasse Sandaker Nielsen)

Har blitt homoambassadør

- Du er fantastisk representant for de homofile. Jan Erik Kjær får takkebrev, sms-er og e-poster fra hele landet.

I høst skrev Jan Erik Kjær et stykke tv-historie da han som første homofile mann skulle jakte på kjærligheten i beste sendetid på TV 2.

Les mer: - Håper jeg ikke blir klemt på

Les mer: - Sjokkerende at jeg ble med videre

For noen falt imidlertid ikke dette i smak, og TV 2 ble kritisert for å kringkaste homofil kjærlighetsjakt. Bonden selv lot seg ikke affisere av kritikken, og nå forteller han åpenhjertig om hvor varmt han har blitt tatt imot av det norske folk og om hva han mener deltakelsen i «Jakten på kjærligheten» har betydd for homosaken.

- Ved å delta i «Jakten på kjærligheten» har jeg gjort et stykke nybrottsarbeid i forhold til synliggjøring av homofili. Det har jeg vært klar over fra starten og har vært forberedt på, selv om vi lever i 2009 vet jeg at det er en del som har vanskelig med å forholde seg til det, men nå har de altså fått det hjem i stua en gang i uka, sier Jan Erik Kjær.

Se video øverst i saken.

Da navnene på årets bønder ble offentliggjort tidligere i høst, roste leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Karen Pinholt, TV 2 for å bidra til å normalisere folks oppfatning av homofile.

- Dette er jo en del av det å synliggjøre at det finnes homofile der ute. Det er vårt viktigste våpen. Det er viktig for homofile å få ulike historier og mennesker å identifisere seg med, sa hun i et intervju med tv2underholdning.no.

Overveldende positiv respons

For Jan Erik Kjær har erfaringen vært utelukkende positiv. Han har mottatt brev, sms-er og e-poster fra folk fra hele Norge, både homofile og heterofile, som takker for at han har delt sin historie.

- Jeg har ikke hatt en eneste negativ opplevelse. Det har vært kjempekoselig og oppløftende, ikke minst med tanke på de reaksjonene og henvendelserne jeg har fått her i Heidal. Folk har vært omsorgsfullt nysgjerrige, forteller han.

Kjær håper at han kan bruke den positive responsen han har fått til å berolige andre om at det kanskje ikke er så skummelt å komme ut av skapet.

- Dette er noe jeg kommer til å ta med meg og fortelle om, ikke minst til mine homofile venner, som kanskje er litt redde for å stå fram. Kanskje kan dette gi dem en slags ballast, sier han.

Se video av Jan Erik som leser fra brevene og sms-ene han har fått øverst i saken.

Ingen kjærlighet

I løpet av «Jakten»-historien har det blitt flere giftermål, forlovelser og barn. Men histories første homofile «Jakten»-par må vi fortsatt vente på. Forrige uke valgte nemlig Jan Erik å trekke seg fra videre deltakelse i tv-serien, fordi han ikke hadde fått følelser for noen av sine to gjenværende friere, Håvard Jarstad (38) og Sami Toivanen (33).

Jan-Erik Kjær Jakten på kjærligheten 2009 (Foto: Lasse Sandaker-Nielsen)
Jan-Erik Kjær Jakten på kjærligheten 2009 (Foto: Lasse Sandaker-Nielsen)